Військовий корабель "Донбас" має повне право ходити у водах України – посольство США

Претензії Росії в американському посольстві назвали черговим актом агресії
Фото: ЕРА
Корабель Військово-морських сил України "Донбас", претензії до перебування якого в Азовському морі висувала Росія, плавав в українських територіальних водах. Про це 10 грудня заявило у Twitter посольство США в Києві.

"Донбас" має повне право плавати у водах України. Неправдиві звинувачення Росії є частиною її невпинної кампанії з відволікання від останніх агресивних провокаційних дій. Нові незаконні обмеження в Керченській протоці та Азовському морі – черговий акт агресії проти України", – ідеться в повідомленні.

Пізніше американські дипломати опублікували "уточнення":

Контекст:

Увечері 9 грудня ФСБ заявила, що корабель "Донбас" рухається в бік Керченської протоки, чим "створює загрозу безпеці мореплавства". ФСБ повідомила, що попередила корабель про "необхідність дотримання російського законодавства". Екіпаж корабля відповів, що прямувати через Керченську протоку не планує.

Міністр оборони України Олексій Резніков назвав претензії країни-агресора маніпуляціями й підкреслив, що на "Донбасі" немає озброєння, а Азовське море є акваторією спільного користування України та Росії.

Після того як навесні 2014 року Росія окупувала Крим після незаконного референдуму, Москва почала нарощувати військові сили в Азовському та Чорному морях, а також перешкоджати судноплавству в Чорноморському регіоні.

Корабель управління "Донбас" збудували 1969 року. Після поділу Чорноморського флоту СРСР його перейменували на "Краснодон", а 2001 року – на "Донбас". Під час окупації Росією українського півострова Крим 2014 року він опинився під російським контролем, але пізніше його повернули Україні.