Вілкул закликав дати Жванецькому звання Героя України

Олександр Вілкул: Насправді, це провал української влади. Вона мала першою вручити Жванецькому орден
Фото: vilkul.ua

Проти сатирика Михайла Жванецького піднялася хвиля негативу через те, що йому вручив орден президент РФ Володимир Путін, але Україна мала зробити це раніше, заявив заступник голови парламентської фракції Опозиційного блоку Олександр Вілкул.

Заступник голови парламентської фракції Опозиційного блоку і кандидат у президенти Олександр Вілкул заявив, що буде ініціювати присвоєння звання Героя України сатирику Михайлові Жванецькому, пише "КП в Украине".

"Михайло Михайлович Жванецький – це легенда і для Радянського Союзу, і для нашої країни. Нещодавно видатному сатирику виповнилося 85 років. Зараз на нього піднялася брудна хвиля щодо його нагороди від Росії. Насправді, це провал української влади. Вона мала першою вручити Жванецькому орден. Тому що півстоліття він прославляє у всьому світі Одесу, а Одеса – це Україна. На посту президента я підпишу указ про відзначення великого одесита Жванецького званням Героя України", – заявив Вілкул на зустрічі в Одесі.

Він додав, що зареєструє петицію з такою вимогою на сайті президента України.

Президент РФ Володимир Путін нагородив народного артиста України і народного артиста РФ, сатирика Михайла Жванецького орденом "За заслуги перед Вітчизною" III ступеня. Відповідний указ було опубліковано на офіційному інтернет-порталі правової інформації Росії 28 лютого. У документі йдеться, що Жванецького нагороджено орденом "за великий внесок у розвиток вітчизняної культури і мистецтва".

У листі виданню "ГОРДОН" сатирик пояснив, що орден йому дали за його розповіді про Одесу, тому він його прийняв.

У березні в артиста заплановано концерти в Києві та Одесі.

У березні 2014 року Жванецький підписав звернення діячів мистецтва проти окупації Криму. У 2015 році Міністерство культури України внесло його до "білого списку" діячів мистецтва, які підтримали Україну.

Жванецький народився в Одесі, живе у РФ.