Візит Джонсона і Моравецького в Україну та €1,2 млрд допомоги від Єврокомісії. Головне за день

Джонсон (ліворуч) та Зеленський (праворуч) провели зустріч у Києві
Фото: president.gov.ua
"ГОРДОН" подає огляд головних подій вівторка, 1 лютого.

Джонсон і Моравецький відвідали Україну

Прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон і прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький прилетіли до України.

Джонсон зустрівся з президентом України Володимиром Зеленським, вони обговорили нарощування російських військ біля кордону України та за підсумком зустрічі випустили спільну заяву.

На брифінгу після зустрічі Джонсон назвав імовірне вторгнення Росії в Україну політичною та гуманітарною катастрофою і розповів про підготовку санкцій проти Росії.

Зеленський повідомив, що Великобританія виділить майже £2 млрд на спільні з Україною проєкти в інфраструктурі й енергетиці.

Моравецький зустрівся із Зеленським, а також із прем'єр-міністром України Денисом Шмигалем. На пресконференції після зустрічі зі Шмигалем він розкритикував "Північний потік – 2" і повідомив, що Польща надасть Україні боєприпаси, озброєння та дрони.

Єврокомісія затвердила надання Україні €1,2 млрд допомоги

Європейська комісія погодилася надати Україні €1,2 млрд макрофінансової допомогиДопомогу передадуть Україні двома траншами по600 млн.

Скасування призову до української армії з 2024 року

Президент України Володимир Зеленський підписав указ щодо зміцнення обороноздатності. У ньому йдеться, що уряд має підготувати зміни до держбюджету на 2022 рік для поступового підвищення грошового забезпечення військовослужбовців ЗСУ.

Також уряд має розробити проєкт закону для впровадження альтернативної форми проходження строкової служби та припинення призову громадян України на строкову військову службу з 1 січня 2024 року.

Справа про масові заворушення

Стало відоме ім'я підозрюваного в організації масових заворушень у Києві та інших регіонах України. Це колишній полковник поліції Юрій Голубан.

Печерський райсуд Києва заарештував Голубана, а також другого підозрюваного (його імені не називають) без права застави.

Військова допомога Україні

В Україну прибула шоста партія військової допомоги від США. Літак привіз 84 тонни бойових набоїв для стрілецької зброї.

Обшуки у Коболєва

Державне бюро розслідувань провело обшуки у колишнього голови правління НАК "Нафтогаз України" Андрія Коболєва. Обшуки відбулися в межах розслідування кримінального провадження за фактом незаконного відчуження 2020 року природного газу на 2,2 млрд грн.

Сам Коболєв заявив, що слідство та обшуки не змусять його виїхати із країни.