Всеукраїнське опитування організувала компанія "Зе медіа" – Корнієнко

Опитування проводили в день місцевих виборів, 25 жовтня
Фото: EPA

Голова партії "Слуга народу", нардеп Олександр Корнієнко заявив, що партія пізніше розкриє вартість всеукраїнського опитування, ініційованого президентом Володимиром Зеленським.

Всеукраїнське опитування в день місцевих виборів в Україні, яке ініціював президент України Володимир Зеленський, проводила компанія "Зе медіа". Про це на брифінгу 26 жовтня розповів голова партії, нардеп Олександр Корнієнко, передає кореспондент видання "ГОРДОН".

"Як ви знаєте, партія "Слуга народу" взяла на себе фінансування, але щоб уникнути звинувачень у передвиборчій агітації, ми свідомо відмовилися від організації цього опитування. Його організувала стороння компанія, яку ми запросили. Вона називається "Зе медіа". У неї є повна акредитація і спроможності проводити соціологічні дослідження. Один із засновників – професійний соціолог", – сказав Корнієнко.

Він зазначив, що партія працювала з цією компанією, зокрема, на парламентських виборах 2019 року.

Корнієнко заявив, що опитування не було референдумом і соціологічним дослідженням.

"Усе пройшло в рамках чинного законодавства. Усі питання, що хвилюють суспільство, у тому числі й з приводу фінансування, ми пізніше покажемо у звіті, тому що ще йде процес узгодження, якою буде ця фінальна сума... Що стосується джерел походження коштів, ще раз підкреслюємо, що це не державне фінансування, тому що ми від нього відмовилися. Це спонсорська допомога наших донорів, яких багато", – сказав політик.

Він додав, що це вкажуть у фінансових звітах партії.

За його словами, в опитуванні брала участь "приблизно половина тих, хто взяв участь у голосуванні" на місцевих виборах.

"Тобто до 5 млн громадян взяли участь у цьому опитуванні", – сказав голова партії.

У день місцевих виборів 25 жовтня українцям запропонували відповісти на "п'ять важливих питань" від Зеленського:

  • Чи потрібно ввести довічне ув'язнення за корупцію в особливо великих розмірах?
  • Чи підтримуєте ви створення на Донбасі вільної економічної зони?
  • Чи потрібно скоротити Верховну Раду України до 300 народних депутатів?
  • Чи підтримуєте ви легалізацію медичного канабісу для зменшення болю у тяжкохворих?
  • Чи потрібно Україні на міжнародному рівні порушити питання про застосування гарантій безпеки, визначених Будапештським меморандумом?

У партії заявляли, що проведенням опитування займалася компанія, яка проводить соціологічні опитування, але не називали її. Фінансувала дослідження партія "Слуга народу". Офіс президента підкреслив, що результати опитування не матимуть юридичних наслідків.

25 жовтня стало відомо, що в дослідженні брали участь, зокрема, неповнолітні волонтери (омбудсменка Людмила Денісова говорила, що це правомірно, якщо батьки дітей дали згоду). Активіст Сергій Стерненко заявив, що зміг проголосувати в опитуванні п'ять разів.

Громадянська мережа "Опора" заявляла, що організація та проведення тільки польового етапу такого опитування може коштувати приблизно 75 млн грн.

26 жовтня партія презентувала результати опитування після аналізу 74% анкет. Найбільшу підтримку респондентів отримало запитання про скорочення чисельності народних депутатів до 300: "за" – 89,6%, "проти" – 7,12%.