"За участю активістів білоруської екстремістської опозиції, які втекли". Білорусь висловила протест Україні через марш на честь Бандери

В Україні відсвяткували 113-й день народження Бандери
Фото: EPA

Посольство Білорусі в Києві надіслало ноту у МЗС України із засудженням факельного маршу на честь дня народження лідера Організації українських націоналістів Степана Бандери, який відбувся 1 січня. Про це повідомляють на сайті посольства.

"Посольство висловлює рішучий протест у зв'язку зі зростанням радикалізації антибілоруської позиції України, що має вияв у потуранні демонстративному вшануванню колабораціоністів та катів білоруського народу, і вимагає припинити спроби героїзувати злочини проти людяності, які не мають строку давності й не можуть бути прощені білоруським народом", – ідеться в повідомленні.

У посольстві також заявили, що захід провели "за мовчазного потурання влади України масовій участі активістів білоруської екстремістської опозиції, які втекли, під символікою білоруських колабораціоністів і прислужників Третього Рейху в націоналістичному марші із широким висвітленням у засобах масової інформації України, зокрема на загальнонаціональних каналах телебачення".

Контекст:

Степан Бандера – український політичний діяч, ідеолог українського націоналізму. Він народився 1 січня 1909 року. У лютому 1940 року він став керівником фракції ОУН(б), 1947 року очолив провід Організації українських націоналістів. 1959 року його вбив агент КДБ. Проведення маршів націоналістів у день його народження – традиція в багатьох містах України.

2015 року парламент України схвалив закон про правовий статус та вшанування пам'яті учасників боротьби за незалежність України у ХХ столітті. УПА визнали організацією, яка виборювала українську державність.

1 січня 2022 року в Україні відбулося, за даними поліції, 56 масових заходів на честь дня народження Бандери, у яких узяло участь приблизно 3,5 тис. осіб. У Києві провели смолоскипний хід, у ньому брало участь приблизно 600 людей.

Ізраїль засудив проведення маршу на честь Бандери, заявивши, що "прославляння тих, хто підтримував нацистську ідеологію, паплюжить пам'ять жертв Голокосту в Україні".

Спікер Держдуми РФ В'ячеслав Володін закликав Європу запровадити санкції проти України через марш на честь Бандери.