За заявою партії "УДАР Віталія Кличка" стосовно Киви відкрито кримінальне провадження за статтею про держзраду

Досудове розслідування веде ДБР, повідомили у партії УДАР
Фото: udar.party
Щодо народного депутата від "Опозиційної платформи – За життя" Іллі Киви, який опублікував відеозвернення з привітанням президента Росії Володимира Путіна з днем народження, відкрито кримінальне провадження за ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада). Кримінальне провадження порушили за офіційним зверненням до правоохоронних органів партії "УДАР Віталія Кличка", лист про це надійшов з Офісу генерального прокурора до голови виконкому партії Артура Палатного, повідомив сайт політсили 29 жовтня.

"Повідомляємо, що за результатами розгляду вашої заяви щодо протиправних дій народного депутата України Киви І.В. генеральним прокурором 23 жовтня 2021 року внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань про вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 111 КК України. Здійснення досудового розслідування у цьому кримінальному провадженні доручено слідчим Головного слідчого управління Державного бюро розслідувань", – цитує УДАР одержаний лист.

Контекст:

Кива скоїв держзраду, коли привітав президента РФ Володимира Путіна з днем народження, вважають у партії "УДАР Віталія Кличка". Політсила звернулася до Служби безпеки України, Держбюро розслідувань та Офісу генерального прокурора з проханням відкрити кримінальне провадження.

"Відео, опубліковане на офіційному Telegram-каналі народного депутата Іллі Киви, у якому він на тлі державних прапорів України вітає Путіна з днем народження, може трактуватися виключно як державна зрада", – ідеться у зверненні, підписаному головою виконкому партії.

8 жовтня Палатний заявляв, що парламент через це відеозвернення має позбавити Киву мандата, а СБУ – відкрити кримінальне провадження про держзраду.

7 жовтня Кива у своєму Telegram опублікував відео: на тлі українського прапора політик заявив, що хоче привітати "лідера своєї нації та дружнього нам народу" Путіна. "З днем народження, сил вам, Божого благословення та здоров'я. Ви дійсно та людина, яка повернула своїй країні та своєму народу колишню велич і повагу у всьому світі", – звернувся до Путіна нардеп.

На думку Киви, Путін "пише нову історію слов'янського світу та слов'янської єдності". "Ви захищаєте мораль, віру, і ви той, чиє ім'я записано в історії людства як ім'я великого правителя. Нехай прибуде з вами сила, з днем народження, Володимире Володимировичу!" – резюмував депутат від ОПЗЖ.

Перед цим, 20 вересня, Кива привітав прокремлівську партію "Единая Россия" з перемогою на виборах до Держдуми РФ, хоча Верховна Рада та МЗС України закликали не визнавати незаконних виборів до Держдуми РФ у Криму та за участю жителів Донбасу.