Заяву ФІДЕ про недопускання українця Іванчука на Кубок світу із шахів Гутцайт назвав "розхитуванням ситуації"

Гутцайт (на фото) наголосив, що міністерству не надходили листи стосовно Іванчука
Фото: mms.gov.ua

23 липня міністр молоді та спорту України Вадим Гутцайт спростував заяву Міжнародної шахової федерації (ФІДЕ) про те, що з України нібито не випускають на Кубок світу із шахів гросмейстера Василя Іванчука. Свій коментар в ефірі національного телемарафону Гутцайт опублікував у Facebook.

"Всесвітня федерація, якою керує росіянин [Аркадій] Дворкович, якого ми ще у березні подали на санкції, – вони розхитують цю ситуацію, тому що на цих змаганнях буде представлено російських спортсменів. Щоб усі зрозуміли: я кожного дня із президентом всеукраїнської федерації [шахів] паном [Віктором] Капустіним на зв'язку. Федерація всеукраїнська мені жодного листа не надіслала щодо перетину кордону", – сказав він.

Міністр пояснив, що, згідно із процедурою, всеукраїнська федерація має надіслати листа у Мінмолодьспорту й у міністерстві перевіряють, чи з'являться на змаганнях російські та білоруські спортсмени.

"Ми надаємо можливість виїхати, приймати участь у цих змаганнях. Жодного листа, щоб ви зрозуміли, не надходило до міністерства. Це розхитує федерація [шахів] Росії, міжнародна. [...] Ми працюємо, як і працювали, у нас практично всі спортсмени перетинають кордон, приймають участь у всіх міжнародних змаганнях", – наголосив Гутцайт.

Контекст:

21 липня на сайті ФІДЕ з'явилася заява, що Іванчук, який живе у Львові, здобув від Міжнародної федерації wild card на участь у Кубку світу із шахів, який відбудеться під егідою ФІДЕ у столиці Азербайджану Баку із 29 липня до 25 серпня, але Мінмолодьспорту України нібито не дало 54-річному гросмейстеру дозволу на виїзд із країни.

ФІДЕ також розмістила відкритий лист на адресу Гутцайта, який підписало шестеро гросмейстерів, зокрема ексчемпіони світу із шахів Магнус Карлсен, Вішванатан Ананд і Борис Гельфанд. Вони просили відпустити Іванчука на змагання.

Після початку повномасштабного вторгнення російських військ в Україну вранці 24 лютого 2022 року президент України Володимир Зеленський оголосив воєнний стан і загальну мобілізацію. Востаннє Рада продовжила воєнний стан 2 травня до 18 серпня.

Воєнний стан передбачає, зокрема, заборону на виїзд за кордон чоловіків віком 1860 років, які підпадають під призов на військову службу під час мобілізації, окрім особливих винятків. У серпні 2022-го президент у відповідь на петицію із закликом зняти заборону на виїзд чоловіків заявив, що це відбудеться лише після закінчення дії воєнного стану.