Захист України від корупції має бути таким же міцним, як і його оборона на полі бою – Блінкен

Перемога України в боротьбі з корупцією буде запорукою того, що вона не перетвориться на Росію, зазначив Блінкен
Фото: EPA

Перемога на полі бою дасть змогу Україні не стати частиною Росії, а перемога в боротьбі з корупцією не дасть країні стати схожою на РФ. Про це держсекретар США Ентоні Блінкен заявив 14 травня у Києві під час виступу в Київському політехнічному інституті, трансляцію якого вело "Суспільне" у YouTube.

Держсекретар запевнив, що США й далі будуть підтримувати Україну на шляху реформ. Він закликав владу України до продовження реформ із тим, щоб їх не лише ухвалювали та підтримували на папері, а й втілювали і щоб вони мали відчутний вплив на життя людей.

Зокрема інвестори, за словами Блінкена, хочуть стабільного юридичного середовища, верховенства права та прозорості. У цьому переліку є реформи, які потрібно буде здійснити Україні для членства в ЄС.

Він наголосив, що в Україні має бути ліквідовано корупцію, бо досі восьмеро з 10 українців вважають, що в державі одні закони написані для простих людей, а інші – для еліт.

Блінкен зазначив, що "понад три десятиліття український народ відстоює своє право обирати шлях до демократії", і вказав на важливість того, щоб Україна "й далі робила важкі кроки для зміцнення та консолідації демократії".

"Тому що вибір, який ви зробите, тип демократії, яку ви побудуєте, визначатимуть силу і стійкість коаліції на боці України. Це означає не просто проведення реформ, а й забезпечення їхньої реалізації та здійснення відчутного впливу на життя людей. Це означає викорінити корупцію раз і назавжди", – сказав держсекретар США.

Він наголосив, що безпека України буде підірвано, якщо "військові ресурси будуть витрачати приватні особи, які прагнуть власного збагачення", а також буде підірвано економічний потенціал України.

Держсекретар додав, що нелегітимний президент країни-окупанта РФ Володимир Путін розуміє силу корупції й завжди готовий використовувати її як зброю проти України. За його словами, корупція є одним із "потужних" інструментів, якими росіяни підривають демократію.

"Захист України від корупції має бути таким же сильним, як і її оборона на полі бою. І ми знаємо, що це за захист. Незалежна судова влада. Вільна преса. Активне громадянське суспільство. Вільні й чесні вибори. Незалежні антикорупційні слідчі, прокурори й судді", – заявив Блінкен.

Держсекретар також зазначив, що Україна – одна з небагатьох країн, рейтинг якої у Transparency International протягом останніх років підвищується багато в чому завдяки антикорупційним активістам, НУО, незалежним ЗМІ. Однак він додав, що "треба ще багато зробити".