Законопроєкт про обіг зброї подадуть на розгляд Ради 18 лютого – нардеп

Монастирський: Нам потрібен закон про обіг зброї однозначно
Фото: sluga-narodu.com
Під час обговорення законопроєкту про обіг зброї на засіданні фракції "Слуга народу" думки нардепів щодо можливості придбання українцями короткоствольної вогнепальної зброї розділилися, розповів нардеп від "Слуги народу ", голова комітету з питань правоохоронної діяльності Денис Монастирський.

Фракція "Слуга народу" на засіданні 15 лютого ухвалила рішення про вільне голосування у Верховній Раді щодо законопроєкту про обіг зброї в Україні, розповів голова комітету з питань правоохоронної діяльності Денис Монастирський на брифінгу після засідання фракції, повідомляє кореспондент видання "ГОРДОН".

Проєкт закону планують подати на розгляд парламенту 18 лютого, зазначив він.

"Велика дискусія, яка є в суспільстві, вона так само відбувалася і у фракції, і так само думки розділилися [щодо можливості придбання у власність короткоствольної вогнепальної зброї]. І тому сьогодні було прийнято рішення про вільне голосування фракції з цього питання", – сказав Монастирський.

За його словами, дискусія переважно стосується можливості придбання та зберігання вдома короткоствольної вогнепальної зброї.

"Мова про носіння не йде в основному законопроєкті взагалі. Моя позиція як голови комітету: нам потрібен закон про обіг зброї однозначно. Ми маємо в залі Верховної Ради визначитися, яка з концепцій буде підтримана. Їх дві: займаємося ми у принципі питанням легалізації короткоствольної вогнепальної зброї і можливості її придбання у власність чи ні. [...] Тому в четвер ми маємо винести цей законопроєкт у зал. Якщо він буде підтриманий, більшість депутатів висловилася за те, щоб питання короткоствольної зброї було прибрано з цього законопроєкту. І друге – якщо він не буде підтриманий, моє прохання як голови комітету було про те, щоб відправити його на повторне перше читання для того, щоб невідкладно забрати питання про короткоствольну зброю", – сказав Монастирський.

Він наголосив на необхідності законодавчо врегулювати це питання.

За даними нардепа, зараз в Україні від 2 до 6 млн одиниць незаконної вогнепальної зброї.

Торік спікер Верховної Ради Дмитро Разумков в інтерв'ю "Українським новинам" заявляв, що суспільство повною мірою не готове до легалізації короткоствольної зброї. Заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко пропонував винести питання про легалізацію зброї на референдум. У Міністерстві внутрішніх справ та Нацполіції України категорично проти обігу короткоствольної зброї.

У вересні 2020 року президент України Володимир Зеленський відповів на петицію №22/053416-ЕП щодо законодавчого врегулювання питань обігу зброї та заявив, що вважає передчасною її легалізацію у країні.

Голова Української асоціації власників зброї Георгій Учайкін говорив у коментарі "Україна 24" в липні 2020 року, що в Україні кількість неврахованої вогнепальної зброї на руках у населення перевищує 4,5 млн одиниць. На його думку, офіційна статистика незаконного обігу зброї в Україні є "краплею в океані".

У Верховній Раді було зареєстровано два законопроєкти про обіг зброї – №4335ро обіг цивільної вогнепальної зброї та бойових припасів до неї", авторами якого є група нардепів, і №4335-1 "Про цивільну зброю і боєприпаси" авторства нардепа від "Голосу" Андрія Шараскіна, який профільний комітет відхилив.

Монастирський говорив, що в разі ухвалення закону про обіг зброї українцям не дозволять носити її із собою. Документ, за його словами, дозволяє придбати зброю у власність, але для зберігання вдома у спеціально обладнаному місці.