Кличко заявив про ризики віялових вимкнень в Україні, Шмигаль прокоментував

Шмигаль: Віялових відключень у країні немає
Фото: kmu.gov.ua
Уряд України не планує віялових вимкнень електрики. Про це прем’єр-міністр України Денис Шмигаль заявив в ефірі каналу "1+1" 11 листопада, коментуючи слова мера Києва Віталія Кличка.

Кличко сьогодні в ефірі каналу "Україна 24" говорив, що ризик віялових вимкнень "дуже високий".

"Фахівці кажуть, що морози до -15 С° протримаються декілька тижнів... Вірогідність віялових відключень дуже велика", – сказав він. 

Прем'єр-міністр назвав такі заяви маніпуляціями, які наразі не мають "жодного підґрунтя". 

"Спитайте у мера Кличка, звідки він бере цю дезінформацію і чому він переконаний, що в нього почнуться якісь віялові відключення. Підстав сьогодні ні Міністерство енергетики, ні "Укренерго" для віялових відключень не мають. Ми не готуємося до віялових відключень, таких планів не складаємо", – заявив Шмигаль.

"Віялових відключень у країні немає", – додав Шмигаль, закликавши не плутати їх із регламентними роботами на електромережах.

Ведуча також попросила прем'єр-міністра прокоментувати той факт, що Україна просила про аварійну допомогу з енергосистеми Словаччини, а 2 листопада – з Білорусі.

"Аварійна допомога – це технічний термін. Аварійна допомога запрошується протягом зимового періоду різними країнами, які знаходяться в одній електромережі, по декілька разів. Минулого року випадків такої аварійної допомоги було близько десятка. Я не пам'ятаю зараз точно, але це технологічні речі, такі ж, як перетоки електроенергії", – відповів Шмигаль.

Контекст:

2 листопада в межах договору про надання аварійної допомоги Білорусь здійснила постачання електроенергії до енергосистеми України, в "Укренерго" пояснили, що попросили про аварійну допомогу в Білорусі для балансування енергосистеми.

4 листопада нардеп від "Батьківщини" Іван Крулько заявив в ефірі каналу "Наш", що в Україні з 88 енергоблоків ТЕС функціонує лише 37, і половина з тих, які не працюють, простоює через брак палива. "Це серйозна проблема. Що ми будемо робити у цій ситуації, коли через нестачу електроенергії, не дай боже, почнуться віялові відключення, у тому числі у лікарнях", – сказав Крулько, критикуючи підготовку до опалювального сезону. Цю фразу процитувала низка російських ЗМІ, зокрема РБК, "Радио Свобода", "Ведомости".

5 листопада, як пише "Укрінформ", пресслужба "Укренерго" спростовувала можливість віялових вимкнень.

"Режими роботи енергосистеми збалансовані, жодних графіків аварійних відключень (віялових відключень) споживачів або будь-яких інших заходів, спрямованих на обмеження споживання електроенергії, оператор системи передачі НЕК "Укренерго" не вводив та вводити не збирається", – наголошували у компанії.