Засновник центру журналістських розслідувань OCCRP Салліван: Ми думаємо, що українська влада причетна до загибелі Шеремета

Убивство Шеремета залишається нерозкритим
Фото: ЕРА

Убивство журналіста Павла Шеремета у 2016 році було політичним, за ним, імовірно, стоять представники української влади. Таку думку висловив засновник Центру дослідження корупції та організованої злочинності Дрю Салліван.

У журналістів Центру дослідження корупції та організованої злочинності (OCCRP) є підстави вважати, що за вбивством у 2016 році журналіста "Радио Вести" та "Української правди" Павла Шеремета стоїть українська влада. Про це в інтерв'ю "Українській правді" сказав засновник OCCRP Дрю Салліван.

"Що стосується Порошенка (президент України Петро Порошенко.  – "ГОРДОН"), ми не знаємо, убивство Шеремета замовив він чи хтось із його адміністрації, але думаємо, що до цього причетна українська влада. Вона свідомо не докопується до правди, не публікує інформацію, яку мала б зробити публічною. Ми досі не почули відповіді, чи Ігор (упізнаний журналістами на відео з камер спостереження в ніч перед убивством Шеремета Ігор Устименко. – "ГОРДОН") працює у СБУ, чи вже звільнений і чому, чим саме він займався в органах тощо", – заявив Салліван.

За його словами, убивство Шеремета було політичним, а такі розкривають дуже рідко.

"Звичайно, українська влада із задоволенням сказала б, що це Росія. І така вірогідність є. Але докази свідчать радше про те, що це зробили всередині країни", – підкреслив Салліван.

Він додав, що журналістів у різних країнах іноді вбивали не через конкретне розслідування, а щоб створити атмосферу нестабільності і підвищити підтримку чинної влади.

Шеремет загинув уранці 20 липня 2016 року в Києві внаслідок вибуху машини, що належала співзасновниці "Української правди" і його цивільній дружині Олені Притулі. Слідство розглядає п'ять версій мотивів убивства.