Заступник глави МВС Гогілашвілі має російський паспорт

Гогілашвілі працює у МВС із 2019 року
Фото: mvs.gov.ua
Заступник міністра внутрішніх справ України Олександр Гогілашвілі має російський паспорт. Про це 12 грудня повідомило видання "Центр журналістських розслідувань" із посиланням на дані Федеральної податкової служби РФ.

Гогілашвілі отримав паспорт громадянина РФ 12 листопада 2003 року у Ленінському районі Ростова-на-Дону. Він має дійсний індивідуальний податковий номер у Росії.

"Офіційна база даних Федеральної податкової служби РФ під час пошуку надає дійсні дані індивідуальних податкових номерів громадян РФ за номером їхнього паспорта. Водночас база Федеральної міграційної служби РФ вказує у відповіді на запит, що зазначений паспорт Гогілашвілі було замінено на новий. Ці дані підтверджують, що Олександр Гогілашвілі і далі є громадянином РФ, який має дійсні російські паспорт та ІПН", – уточнили журналісти.

Вони зазначили, що паспорт могли замінити після досягнення 20 та 45 років.

Скріншот: investigator.org.ua

"Гогілашвілі виповнилося 45 років у 2018 році. Законодавство РФ передбачає, що для отримання паспорта треба подати заяву та пакет документів у строк до 90 днів", – уточнили в публікації.

За інформацією екснардепа Борислава Берези, Гогілашвілі має громадянство Росії.

Контекст:

10–11 грудня у ЗМІ та соцмережах з'явилося відео конфлікту за участю Гогілашвілі, який стався на одному з блокпостів під час в'їзду до зони ООС. Судячи з ролика, топчиновник МВС був незадоволений вимогою правоохоронців надати документи для перевірки, а також тим, що його не впізнали.

"У вас [у відділку] фотографії із заступниками міністра висять чи ні? Заступник міністра з таким …балом, як у мене, – він один лише. [...] Тепер і я тебе знаю, але тобі це приємно не буде", – говорив топчиновник МВС поліцейському, який сказав, що не впізнав його.

Міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський ініціював дисциплінарне провадження через інцидент і сказав, що запропонує Кабміну усунути свого заступника. Гогілашвілі потім заявив, що був "надмірно емоційним" і попросив пробачення за свою поведінку.

Відомо, що дружина Гогілашвілі Марія Левченко – помічниця президента України Володимира Зеленського. 2020 року президент називав її серед осіб, яким довіряє, повідомляє "ВВС News Україна".

Зеленський 12 грудня закликав звільнити Гогілашвілі.

Гогілашвілі працює в міністерстві з 2019 року, займається формуванням держполітики щодо протидії наркоманії та наркозлочинності. Видання "Бабель" писало, що напередодні призначення Гогілашвілі надійшла інформація про те, що в МВС чоловіка призначають нібито для контролю за тодішнім міністром Арсеном Аваковим. Сам Гогілашвілі у розмові з виданням заперечував цю інформацію, але не приховував, що давно знайомий із Зеленським.

"Українська правда" 12 грудня опублікувала нове відео, на якому Гогілашвілі у грубій формі спілкується зі співробітниками поліції, що зупинили його авто у Києві.