Заступник глави МЗС Божок заявив, що суд його "повністю реабілітував"

Божка усунули з посади заступника глави МЗС у червні 2020 року
Фото: lb.ua
Заступник глави Міністерства закордонних справ й ексголова Служби зовнішньої розвідки Єгор Божок, якому інкримінували незаконне прийняття Сергія Семочка на посаду першого заступника голови СЗР, 16 квітня заявив у Twitter, що Київський апеляційний суд "реабілітував його".

"Офіс генпрокурора  завершив розслідування, а суд повністю реабілітував мене. Негайно повертаюся до дипломатичної діяльності, про що вже поінформував [главу МЗС] Дмитра Кулебу, іноземних партнерів із ЄС, НАТО, G7. В умовах загрози батьківщині не можу продовжувати бездіяльність", – написав він.

Божок також долучив до посту скріншоти відповідних документів Офісу генпрокурора і Київського апеляційного суду.

У постанові суду зазначено, що рішення суду попередньої інстанції, який скасував повідомлення Божку про підозру і яке оскаржив Офіс генпрокурора, залишається чинним. Рішення апеляційного суду оскарженню не підлягає.

Контекст:

Божок був головою СЗР із 2017-го до 2019 року. Саме в цей період – у липні 2018-го – Семочко став його заступником. Призначення Семочка пізніше лягло в основу підозри п'ятому президенту країни Петрові Порошенку. 11 червня 2020 року Державне бюро розслідувань склало підозру і Божку.

Як стверджувало джерело видання "ГОРДОН", підставою для відкриття провадження проти Божка став лист тодішнього голови СЗР Валерія Євдокимова у Держбюро розслідувань. Євдокимов нібито посилався на внутрішні розпорядчі акти свого попередника про допуск Семочка до держтаємниці і нарахування йому приблизно 1,5 млн грн заробітної плати. Водночас у листі уточнюють, що майже 1 млн грн із цієї суми залишився на депозитному рахунку СЗР, а доступ Семочку до держтаємниці надали після відставки Божка, розповів співрозмовник.

Божок очолив Службу зовнішньої розвідки у вересні 2017 року. 13 березня 2019-го Порошенко підписав указ про його відставку. Того самого дня Кабмін призначив Божка заступником міністра закордонних справ. У червні 2020 року його усунули з посади на час розслідування.

Як з'ясувала "Українська правда", після призначення Семочка тодішній голова розвідки Божок видав наказ, яким рішення президента оголосили особовому складу, а Семочко розпочав виконання обов'язків. У пресслужбі ДБР виданню підтвердили, що саме цей наказ Божка вважають незаконним, а Порошенка підозрюють у тому, що він схилив Божка до видання цього документа.

Восени 2018 року вийшло в ефір розслідування телепроєкту Bihus.info, в якому ішлося, що восьмеро членів сім'ї Семочка мають російські паспорти, а сам він у роки керівництва економічною контррозвідкою Служби безпеки цікавився тіньовими доходами фармацевтичних компаній. Після цього Національне антикорупційне бюро України зареєструвало провадження за підозрою Семочка в незаконному збагаченні, а СБУ – за підозрою його в державній зраді.