Заступник глави ОП Костюк розповів, чим відрізняється створення промов Зеленському від написання сценарію для серіалу "Слуга народу"

За словами Костюка, у написанні виступів для президента немає єдиного механізму
Фото: president.gov.ua

Заступник глави Офісу президента України Юрій Костюк, який раніше був сценаристом серіалу "Слуга народу", а зараз складає тексти публічних виступів главі держави Володимирові Зеленському, в опублікованому 12 травня інтерв'ю виданню LB.ua заявив, що це принципово різні роботи як по суті й формі, так і за ступенем відповідальності.

"Відрізняється повністю. Серіал "Слуга народу" – так чи інакше, це твір із певними законами драматургії. Це плід креативної роботи, у якій брали участь і Володимир Зеленський, і режисер Олексій Кирющенко, і глава "Кінокварталу" Андрій Яковлєв, і група сценаристів разом зі мною", – зазначив Костюк.

За його словами, у написанні виступів для президента немає єдиного механізму.

"Є кілька варіантів. Варіант один – припустімо, публічний виступ присвячено якомусь професійному святу, коли глава держави приїжджає в цю інституцію й публічно виголошує вітальну промову. У цьому випадку креативної групи немає, я отримую якісь вступні тези від профільних фахівців, які стосуються конкретної сфери – медицини, економіки, армії. Це, як правило, інформаційні тези з якоюсь статистикою, завданнями. На їхній підставі готують виступ. Другий варіант – міжнародні візити, коли до нас хтось приїжджає або глава держави кудись їде. У нас є відділ міжнародних відносин, що плюс-мінус розуміє, який формат зустрічі буде, вони надсилають загальні тези, про що була розмова з тим чи іншим представником іншої держави. Третій варіант – великі формати, такі як новорічне привітання, звернення на День Незалежності, щорічне послання президента", – пояснив Костюк.

Журналісти запитали, чи не здається Костюку, що він дуже молодий і не має необхідних знань, щоб писати тексти виступів глави держави.

"Зрозуміло, що вам дають інформацію відповідальні фахівці, але чи підйомна для вас ця відповідальність?" – уточнили інтерв'юери.

"Я не буду зараз пафосно говорити, що легка та підйомна. Вона непроста, і добре, що є група профільних фахівців, які допомагають. Ти мимоволі починаєш вивчати багато речей. І все ж мені не 20 років і я не просто копірайтер, який писав раніше слогани для креативного агентства", – сказав Костюк.

Контекст:

Костюк народився 1988 року. Закінчив Академію праці і соціальних відносин Федерації профспілок України за спеціальністю "правознавство". Після академії обіймав посаду юриста у ТОВ "Юридичний захист авторів і виконавців". У 2011 році став письменником-сценаристом студії "Квартал 95". 21 травня 2019 року його призначили заступником глави ОП.

В Україні серіал "Слуга народу", знятий студією "Квартал 95", показували з листопада 2015 року до березня 2019 року. Головну роль виконав Зеленський, який тоді керував студією "Квартал 95". Згідно із сюжетом, учитель історії Василь Голобородько виграє президентські вибори в Україні.

У квітні 2019 року Зеленського обрали главою Української держави, а в липні пропрезидентська партія "Слуга народу" виграла парламентські вибори і сформувала монобільшість.