Заступник голови Вищої кваліфікаційної комісії суддів України заявив, що політична еліта більше не впливає на суди

Заступник голови Вищої кваліфікаційної комісії суддів: У кожного олігарха з'являлася армія суддів. Це ж жах
Фото: pixabay.com

За словами заступника голови Вищої кваліфікаційної комісії суддів Станіслава Щотки, у президента України Петра Порошенка немає прямих важелів активного впливу на судовий корпус.

Одним із відчутних результатів судової реформи є значне зменшення впливу політиків на судову систему України, заявив в інтерв'ю "Главкому" заступник голови Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККС) України Станіслав Щотка.

За його словами, бар'єром між судами та впливовими людьми в Україні тепер є інституційні та законодавчі зміни, запроваджені під час судової реформи.

"У президента (президента України Петра Порошенка.  – "ГОРДОН") зараз немає прямих важелів активно впливати на судовий корпус, його функція церемоніальна – він не може не підписати указу про призначення судді, якщо той пройшов через ВККС та Вищу раду правосуддя. Парламент взагалі поза процесом – туди жоден суддя вже не ходить на призначення", – заявив Щотка.

Він додав, що станом на кінець квітня із судової системи України звільнилося приблизно 2,5 тис. так званих старих суддів, велика частина з яких не захотіла брати участь у новому кваліфікаційному оцінюванні, яке передбачає перевірку майнового стану суддів.

"Судді взяли і звільнились, через що у нас утворилась дірка. Станом на 16 квітня у нас штатна чисельність – 8802 судді, а вакантних посад – майже 2,5 тисячі. Ще майже тисяча – це судді-п’ятирічки, у яких закінчилися повноваження. Вони є, але за законом працювати не можуть, бо стати до роботи можуть тільки після кваліфікаційного оцінювання і нашої рекомендації... Я ще в 2009 році говорив, що, в першу чергу, треба знищити стару, пов’язану зв’язками модель, коли судді вже зрослися, ну, наприклад, з олігархами. У нас було "донецьке правосуддя", вимальовувалось "дніпропетровське", "львівське", "закарпатське правосуддя". У кожного олігарха з’являлась армія суддів. Це ж жах. Завдання полягало в тому, щоб відійти від цієї моделі максимально далеко і подібні речі унеможливити", – продовжив Щотка.

Він підкреслив, що "політична еліта припинила впливати" на суддів.

"Якщо в нас у парламенті сиділо триста мільйонерів, зібраних у групи і фракції, то це були центри впливу на суд чи ні? А зараз цього нема. Кажуть, що президент начебто під себе все підлаштовує. Не підлаштовує", – сказав заступник голови ВККС.

Щотка також зазначив, що кадровий дефіцит у судовій системі планують поповнити завдяки юристам, які раніше не працювали суддями, але відповідають вимогам до професії.

Наприкінці березня 2018 року у Громадській раді доброчесності заявили, що атестація українських суддів, яку проводять у межах судової реформи, "перетворилася на окозамилювання", у зв'язку з чим рада повністю припинила участь у процесі, щоб не легітимізувати його.

Під час обрання суддів нового Верховного Суду у 2017 році члени ради не раз конфліктували з представниками ВККС.

Атестацію усіх суддів України здійснюють у межах проведення судової реформи у 2018 році. 15 березня перші 988 суддів завершили складання іспитів на відповідність обійманій посаді, повідомили у ВККС.