Заступник міністра освіти України заявив про план щодо освітнього процесу в Курській області РФ. У МОН відреагували

Після заяви Винницького у МОН підкреслили, що не ухвалювали офіційних рішень щодо освіти в Курській області РФ
Фото: Mychailo Wynnyckyj / Facebook

22 серпня заступник міністра освіти та науки України Михайло Винницький заявив на брифінгу, що у зв'язку з воєнною операцією української армії в Курській області країни-агресора Росії Міністерству освіти та науки України доведеться скласти план освітнього процесу для дітей на підконтрольній ЗСУ частині регіону РФ. Про це повідомило hromadske.

"Ідеться про те, що, якщо ситуація, як вона зараз розвивається, буде тривати довше, десь до кінця вересня – початку жовтня, нам доведеться складати план, як ми будемо забезпечувати освіту на тих територіях для неповнолітніх дітей. Це не передбачатиме їх переміщення на територію України", – сказав він.

Заступник міністра підкреслив, що переміщення неповнолітніх через кордони в умовах окупації чи бойових дій не дозволяє міжнародне гуманітарне право.

Схожі дії російських окупантів щодо українських дітей Київ засуджує.

Агентству "Інтерфакс-Україна" у МОН заявили, що слова Винницького про освітній процес у Курській області – його особиста точка зору.

"Зазначаємо, що Міністерством освіти і науки жодних відповідних офіційних рішень не ухвалювалося. Заява Михайла Винницького є виключно його особистою думкою та припущеннями і не є офіційною позицією МОН", – повідомила пресслужба відомства.

Т.в.о. губернатора Курської області Олексій Смирнов написав 22 серпня в Telegram, що школи муніципальних утворень, де ЗСУ проводять операцію, переведуть на дистанційний формат.

Контекст:

6 серпня почався наступ ЗСУ в Курській області РФ, у регіоні тривають бої. 12 серпня президент України Володимир Зеленський уперше офіційно повідомив про операцію в Курській області. За його словами, створення українською армією буферної зони в російському регіоні є одним із завдань сил оборони.

20 серпня головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський поінформував, що під контролем України – 1263 км&³2; і 93 населені пункти російського регіону.

За даними російської влади, у районах Курської області, де було оголошено евакуацію через наступ ЗСУ, залишається понад 19 тис. жителів.