Засуджений антимайданівець Топаз повідомив, що відмовився брати участь в обміні затриманими з ОРДЛО

Кромськой: Я – громадянин України, громадянин цього міста

Фото: Olga Ivashchenko / Facebook

Антимайданівець Гнат Кромськой заявив, що як громадянин України і харків'янин не хоче вийти на волю внаслідок обміну на українських заручників, які перебувають на окупованих територіях Донбасу.

Засудженого до восьми років за посягання на територіальну цілісність і недоторканність України антимайданівцю Гнатові Кромському (Топаз) пропонували брати участь в обміні на українських заручників, незаконно утримуваних на території окремих районів Донецької та Луганської областей (ОРДЛО). Про це Кромськой повідомив журналістам у Київському районному суді Харкова, у якому заслуховували його справу, пише "Інтерфакс-Україна".

"Так, пропонували (участь в обміні. – "ГОРДОН"). Я сказав, що я – громадянин України, громадянин цього міста", – пояснив він.

На запитання, чи означає це, що він не хоче брати участь в обміні, Кромськой відповів ствердно.

"Навіщо? Я від себе не втечу", – зазначив він.

Кромського затримали 28 березня 2014 року за підозрою в організації масових заворушень під час штурму Харківської облдержадміністрації 1 березня. Наступного дня після затримання Ленінський райсуд Харкова відпустив Топаза під цілодобовий домашній арешт. Уже 7 квітня 2014 року він зняв електронний браслет і втік. 25 квітня того самого року його затримали в Донецькій області.

У вересні 2014-го Кромського обміняли на затриманих на окупованому Донбасі українців. 17 грудня 2014 року Топаза затримали в пункті пропуску "Гоптівка" під час спроби перетнути кордон України. Відтоді він перебуває під вартою.

30 січня суд визнав Кромського винним у посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України, участі в масових заворушеннях та незаконному заволодінні автомобілем і засудив його до восьми років в′язниці.