"Здавалося, надія втрачена". Кулеба розповів, як Україна допомогла евакуювати з Афганістану всесвітньо відому режисерку

Кулеба про евакуацію Сахри Карімі: Турки в останній момент взяли її на борт. Там була спецоперація з паролями. Це було реальне кіно
Фото: Dmytro Kuleba / Facebook
Всесвітньо відому режисерку Сахру Карімі вдалося посадити на евакуаційний рейс в останній момент, перед цим вона не встигла на український літак, який у ніч на 16 серпня забрав із Кабула 79 осіб.

Про це міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба розповів 18 серпня в ефірі каналу "1+1".

За словами глави МЗС, порятунок Карімі – "окрема історія".

"Вона публічно у Twitter написала звернення з проханням їй допомогти, просто кинула клич до світу. Так вийшло, що ми звернули увагу на цей заклик і поговорили з керівником Офісу президента Андрієм Єрмаком і президентом Володимиром Зеленським, і було дано зелене світло: спробувати допомогти. Ми знаємо, що таліби, скажімо так, особливо жорстоко раніше ставилися до жінок, людей мистецтва. А вона яскрава дуже особистість. Це дуже емоційна історія. Колись, я думаю, про неї можна буде розказати. Це сильна жінка, якій емоційно було дуже важко. Це була ніч, аеропорт, але зрештою в результаті суперскладної операції вона була посаджена нами на іноземний борт, прилетіла у третю країну – Туреччину – я дякую турецьким партнерам, вони почули нас", – розповів Кулеба.

Як зазначив міністр, історія евакуації цієї жінки і її сім'ї – кінематографічна.

"Вона мала вилетіти на борту, де було 79 осіб, яких ми вивезли. Але вона не встигла потрапити на борт і літак був змушений відлетіти. Здавалося, що надія втрачена, їх там виштовхували з аеропорту, говорили: "Вам тут не місце". Ми домовилися, щоб їм дозволили залишитися на ніч. Потім домовлялися з турками. Це був військовий турецький борт. Турки в останній момент узяли її на борт. Там була спецоперація з паролями. Це було реальне кіно", – додав глава МЗС України.

Карімі – голова національної кінокомпанії Afghan Film, перша в Афганістані жінка з докторським ступенем у галузі кіновиробництва. Ще 15 серпня вона писала в Instagram, що не хоче їхати з країни, і закликала світ "не відвертатися" від Афганістану, майже всю територію країни на той момент вже захопили таліби.

Один з останніх фільмів Карімі "Хава, Мар'ям, Аїша" про вагітність і аборти в Афганістані показали на Венеціанському фестивалі 2019 року, повідомляє Variety. Вона висловлювала побоювання за своє життя після захоплення талібами території країни, зазначило видання.

Карімі та її сім'я (брат із дітьми) зараз перебувають у Києві, 17 серпня вона подякувала Академії кіно і телебачення Словаччини, Міністерству закордонних справ і президенту України Володимирові Зеленському, а також посольствам Туреччини та Словаччини за допомогу в евакуації. За словами режисерки, окрім неї, до Києва забрали ще 11 осіб.

Контекст:

Ситуація з безпекою в Афганістані погіршилася на тлі виведення американських військ, яке почали у квітні 2021 року. До 15 серпня рух "Талібан" узяв під контроль практично всю країну, зокрема столицю Кабул. Президент Афганістану Ашраф Гані цього самого дня втік за кордон.

Раніше, 13 серпня, "Талібан" звернувся до афганського народу, пообіцявши амністію військовослужбовцям урядової армії та поліцейським, а також недоторканність приватного майна.

На тлі наступу "Талібану" іноземні держави почали евакуацію своїх громадян. Цей процес був паралізований через те, що 16 серпня аеропорт Кабула скасував усі комерційні рейси. У МЗС України 17 серпня повідомили, що на території Афганістану ввели заборону на польоти цивільної авіації, дозволи видають лише для військових літаків.

Кілька країн (США, Франція, Німеччина, Великобританія) скерували своїх військовослужбовців до Афганістану для гарантування безпеки евакуації.

Україна в ніч на 16 серпня встигла забрати з Кабула 79 осіб. Серед них, окрім восьми українців, були громадяни Нідерландів, Білорусі, Хорватії та Афганістану, які попросили про термінову евакуацію. Дев'ятеро евакуйованих Україною афганців просять надати їм статус біженця.

За даними МЗС України, готовність евакуюватися з Афганістану висловило щонайменше 153 українці.

Секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов заявив 17 серпня, що Україна "буде забирати всіх своїх громадян з Афганістану, скільки б не потрібно було рейсів". Сьогодні в Афганістан вилетів український військовий літак. Ще один – цивільний – стоїть в аеропорту Кабула.