Зеленський анонсував створення "міністерства єдності" для українців за кордоном

Зеленський: Раніше ми ніколи не мали такої частини нашого народу за кордоном
Фото: president.gov.ua

Українська влада планує створення нової інституції, яка об'єднуватиме громадян країни за кордоном і сприятиме протидії російським наративам, заявив президент Володимир Зеленський. Про це він сказав 19 серпня на нараді керівників закордонних дипломатичних установ України, стенограму опублікувала пресслужба глави держави.

Зеленський підкреслив, що українці є "в усіх частинах світу, у більшості держав".

"Це діаспори різних часів, різні хвилі міграції. Десь у світі українців більше, десь – менше, але ми повинні усвідомлювати свою націю саме як глобальну, бо це факт. Тому ми маємо модернізувати наші державні інституції так, щоб вони відповідали сучасному завданню єднання всіх українців навколо України, навколо захисту України, навколо зміцнення наших позицій у світі. Вважаю, що для цього ми повинні посилити нашу інституційну присутність у країнах-партнерах", – сказав президент.

За його словами, це буде зроблено двома шляхами.

Перший – "звична робота через систему МЗС України": відкриття нових консульств України за кордоном, десь перших в історії, десь додаткових. Зокрема, нові консульства відкриють у Польщі, Німеччині, Болгарії, Італії, Чехії, Словаччині, Франції. 

Крім того, за словами президента, зараз готують запуск нової інституції, яка забезпечить "достатню силу глобальної української єдності".

"Мільйони наших людей в інших країнах, їхні зв’язки й відносини з Україною, захист наших спільних інтересів як нації – усе це буде сферою відповідальності нової інституції. Фактично це має бути міністерство української єдності та протидії російським впливам на українців", – сказав Зеленський.

Президент наголосив, що РФ використовує за кордоном пропаганду, зокрема адресовану українцям. Крім того, Москва використовує власні церковні структури для агентурної роботи й сіяння розколів.

"Також бачимо, що освітні, культурні та інформаційні потреби українців в інших країнах вимагають більшої активності від нашої держави. І це принципово нове завдання для України – раніше ми ніколи не мали такої частини нашого народу за кордоном", – додав президент.

Зеленський вважає, що одна лише система МЗС із цим не впорається, бо йдеться про мільйони українців. Він пообіцяв презентувати всі деталі найближчим часом.

Контекст:

8 серпня віцепрем'єр-міністр – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров заявив, що Мінцифри разом із МЗС працює над "великою кількістю" нових послуг для українців за кордоном, писало LIGA.net

13 серпня речник МЗС Георгій Тихий повідомив, що відомство готує запуск оновленої інформаційно-комунікаційної системи для українців за кордоном. "Ми очікуємо, що реалізація цього проєкту дозволить істотно підвищити доступність і якість сервісів МЗС для громадян за кордоном. Консульські послуги будуть максимально автоматизовані, що відчутно знизить навантаження на консульських працівників і посилить їхню ефективність", – підкреслив речник МЗС.