Зеленський анонсував трансформацію енергетичної безпеки України

Зеленський: "Що буде 1 січня 2025 року?" – це дуже серйозний виклик і серйозне питання
Фото: president.gov.ua
Україні в питанні, яке стосується ситуації на ринку газу, необхідно бути "на крок попереду". Про це в інтерв'ю каналу ICTV заявив президент країни Володимир Зеленський.

"Ми повинні не просто реагувати: "Ну що там у нас у сховищах, чи вистачає суспільству цього газу на зиму?" – "Вистачає". Цього мало, тому що ми не розуміємо, що буде далі, що буде у наступному році. Наступна зима також прийде – обов'язково, і в Україну, і в світ. І треба буде реагувати. І так само, коли закінчиться у нас контракт про транзит російського газу Україною у 2024 році. Скажімо так: "Що буде 1 січня 2025 року?" – це дуже серйозний виклик і серйозне питання, на яке треба було шукати відповідь учора, позавчора і 10 років тому. Ми не знаходили, вважаю, що ми всі. І тому трансформацію енергетичної безпеки ми точно будемо готувати і точно найближчим часом людям її покажемо", – сказав президент.

Контекст:

З осені 2015-го Україна не імпортує природного газу за контрактом із російським "Газпромом", закуповуючи газ на своєму західному кордоні.

30 грудня 2019 року "Нафтогаз" і "Газпром" підписали новий контракт на транзит газу на п'ять років. Мінімально гарантоване прокачування за новим договором "качай або плати" становить 65 млрд м&³3; газу протягом першого року і по 40 млрд м&³3; упродовж наступних чотирьох. Президент України Володимир Зеленський зазначав, що в межах п'ятирічного контракту щодо транзиту газу Україна отримає понад $7 млрд.

У 2020 році через територію України в Євросоюз транспортували 55,8 млрд м&³3; російського газу – це найнижчий показник за сім років, повідомляли 2 січня 2021 року в ТОВ "Оператор ГТС України".

2021 року "Газпром" тричі скорочував добовий рівень транзиту: 1 січня – з 186 млн м&³3; на добу до 124 млн м&³3;, 1 вересня – до 109 млн м&³3;, 1 жовтня – до 86 млн м&³3;, "хоча платить за 109 млн м&³3;", розповідав директор ОГТСУ Сергій Макогон 15 жовтня.