Зеленський: Головну реформу, яка відбувається у Європі, робить саме Україна

Зеленський пообіцяв, що всі реформи буде проголосовано у Раді
Фото: president.gov.ua
Завдяки Україні та її боротьбі з російською агресією Європейський союз і НАТО об'єднуються. Таку думку висловив 1 липня у Києві на спільній пресконференції із прем'єр-міністром Норвегії Йонасом Гар Стьоре президент України Володимир Зеленський. Трансляцію вели у YouTube Офісу президента України.

Про це йдеться у зв'язку з набуттям Україною статусу кандидата у члени Євросоюзу.

"Увесь світ розуміє, що головна реформа, яка зараз відбувається у Європі, – її робить саме Україна. Саме ми робимо все, щоб Євросоюз і НАТО були об'єднаними, і вони об'єдналися так, як ніхто ніколи не об'єднувався. Це головна реформа, яку зробила вже Україна, народ і влада, які були єдиними у цій реформі", – сказав Зеленський.

За його словами, ціна цієї реформи "дуже висока".

"Що стосується інших реформ, усі прекрасно розуміють: є велика довіра до нас сьогодні, тому що всі бачать, якими темпами ми йдемо вперед на шляху до повноправного членства в Євросоюзі. Тож усі реформи будуть зроблені, проголосовані, у мене немає жодного сумніву. Але все буде зроблено у порядку пріоритетів для нашої держави", – пояснив Зеленський.

Виступаючи 1 липня через відеозв'язок на засіданні Верховної Ради, президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що для максимізації впливу великих інвестицій в Україну їх потрібно "об'єднати з новою хвилею реформ".

Вона зазначила, що чималого прогресу вже вдалося досягти створенням інституцій з боротьби з корупцією, але додала, що потрібно активізувати їхню роботу.

Під час засідання парламенту також виступив Зеленський і закликав Раду працювати без пауз для підготовки до членства України в ЄС. Разом зі спікером парламенту Русланом Стефанчуком та прем'єр-міністром Денисом Шмигалем він підписав заяву про "єдність усіх гілок влади" на шляху євроінтеграції України.

Контекст:

28 лютого, за чотири дні після початку повномасштабного вторгнення Росії, Україна подала заявку на вступ до Європейського союзу за спеціальною процедурою. Невдовзі такі заявки подали Грузія і Молдова.

17 червня Єврокомісія рекомендувала надати статус кандидата на вступ у ЄС Україні та Молдові, а також висунула низку умов, які Україна має виконати перед початком перемовин щодо вступу до Євросоюзу.

23 червня лідери ЄС зібралися у Брюсселі на саміт, де розглянули заявки трьох країн, надали Україні та Молдові статус кандидата, визнали європейську перспективу Грузії й заявили про готовність надати їй статус кандидата, щойно буде вирішено пріоритетні питання.

Україна хоче виконати всі рекомендації Єврокомісії до кінця року, казала віцепрем'єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина. На її думку, Україна може стати членом ЄС протягом 2–10 років.