Зеленський ініціював законопроєкт про позбавлення зрадників усіх держнагород України і почесних звань

Зеленський попросив Раду розглянути законопроєкт про позбавлення держнагород зрадників "найближчим часом"
Фото: president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський заявив у вечірньому відеозверненні, яке опублікували 16 липня у Facebook ОП, що ініціював законопроєкт про позбавлення зрадників державних нагород.

"Мною ініційовано законопроєкт, який здатен відновити справедливість саме в питаннях про те, кого ми шануємо, а хто внаслідок своїх власних дій втратив право на будь-яку повагу від українців. Це законопроєкт про внесення змін до Кримінального кодексу України, Кримінально-процесуального кодексу України та інших законодавчих актів України щодо позбавлення державних нагород за популяризацію або пропаганду держави-агресора чи вчинення інших протиправних дій проти України", – розповів Зеленський.

За словами президента, це "стосується тих, хто отримував державні нагороди України, в тому числі Героя України, ордени "За заслуги" та інші", але "обрав для себе не Україну – обрав ворога і зараз підтримує Росію так чи інакше або взагалі перебуває на її території".

Як зазначив Зеленський, потрібен правовий механізм "реального позбавлення таких осіб усіх державних нагород України і почесних звань".

"Вони заслуговують тільки на одне "звання" – зрадники. А "нагородою" їм буде відповідальність перед Україною і нашими людьми за все скоєне проти України, проти нашої держави, проти нашої незалежності", – наголосив президент.

Зеленський попросив Верховну Раду розглянути цей законопроєкт найближчим часом.

Контекст:

У травні минулого року Зеленський вніс зміни у Статут звання "Герой України", зокрема, попередній розгляд подань про надання цього звання почала здійснювати експертна група при Комісії державних нагород і геральдики при президенті України.