Зеленський: Я думаю, Європа в шоці від цін на газ

Зеленський: Думаю, вони розраховували на $300–400 і були готові – при дефіциті – до $500–600, але ніхто не очікував такого зростання
Фото: president.gov.ua
Президент України Володимир Зеленський вважає, що європейські лідери не очікували рекордного стрибка цін на газ цієї осені. Таку думку він висловив в інтерв'ю каналу ICTV, яке вийшло 18 жовтня.

"Я думаю, Європа в шоці, у принципі, від цін у $2 тис. [1 тис. м&³3; газу]. Думаю, вони розраховували на $300–400 і були готові – при дефіциті – до $500–600, але ніхто не очікував такого зростання. І вже деякі країни подивилися на наш досвід щодо річних пакетів для населення. Ми бачимо реакцію і Французької Республіки, і інших держав, усі розуміють, що навіть для європейців, для всіх це дуже і дуже дорого. Треба реагувати", – заявив він.

Зеленський додав, що Україні потрібно бути "на крок попереду" в питанні, яке стосується ситуації на ринку газу й анонсував трансформацію енергетичної безпеки країни.

Контекст:

Цього року на ринку газу в Європі фіксують дефіцит. Станом на 17 жовтня, за даними асоціації європейських операторів газової інфраструктури Gas Infrastructure Europe, газові сховища в ЄС і Великобританії заповнені приблизно на 71,13%. У попередні роки перед опалювальним сезоном європейські сховища були заповнені приблизно на 84%, зазначило агентство Reuters.

Дефіцит палива спровокував зростання цін на нього. Якщо на початку року ф'ючерси на газовому хабі TTF у Нідерландах коштували приблизно $250 за 1000 м&³3;, то у вересні ціна на газ у Європі вперше в історії подолала позначку $1000, а 6 жовтня оновила історичний максимум – понад $1900 за 1000 м&³3;.

Поштовхом до зростання цін стали результати аукціону, на якому "Газпром" відмовився бронювати додаткові потужності для транзиту через Україну, писало агентство РБК.

За даними Reuters станом на кінець вересня, "Газпром", а також норвезька компанія Equinor покривали 60% усього газового ринку Євросоюзу і більше за всіх виграли від стрибка цін. За підрахунками агентства, ціна на газ у Європі зросла восени щонайменше на 300%.

Група депутатів Європарламенту заявила, що "Газпром" може бути винен у рекордному зростанні цін на газ в Європі і маніпулюванні ринком. У "Газпромі" ці звинувачення відкинули.