Зеленський: Я отримав від лідерів ЄС запевнення, що санкції проти Росії діятимуть до повного відновлення суверенітету України

Зеленський зазначив, що на саміті сторони детально обговорили регулярні порушення прав людини у Криму
Фото: Володимир Зеленський / Twitter

Президент України повідомив, що в межах саміту Україна – ЄС він разом із європейськими партнерами закликав Російську Федерацію забезпечити повне виконання Мінських домовленостей.

Україна одержала від лідерів Європейського союзу запевнення, що санкції проти Росії будуть діяти до цілковитого відновлення суверенітету України. Про це заявив президент України Володимир Зеленський під час пресконференції за результатами саміту ЄС – Україна 6 жовтня, передає кореспондент видання "ГОРДОН".

"Спільно з партнерами ми вкотре закликали Російську Федерацію забезпечити повне виконання Мінських домовленостей. Я також отримав запевнення, що санкції Європи діятимуть до повного відновлення суверенітету і територіальної цілісності України", – зазначив український президент.

Зеленський також зауважив, що на саміті сторони детально обговорили регулярні порушення прав людини у Криму і залучення Європейського союзу до захисту кримчан, які страждають від тимчасової окупації та політичних переслідувань.

"Я радий, що ЄС принципово готовий долучитися до нашої ініціативи щодо формату "Кримська платформа" (міжнародний майданчик, який займатиметься проблемами Криму. – "ГОРДОН"), – підкреслив він.

6 жовтня у Брюсселі відбувся саміт Україна – ЄС. Він став першим двостороннім самітом Європейського союзу із країною-партнером, який відбувся у Брюсселі у традиційному "живому" форматі, з початку пандемії COVID-19.

У межах саміту Україна підписала з ЄС шість фінансових угод, які передбачають виділення Україні 390 млн фінансової допомоги.

Росія анексувала Крим після незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна та більшість країн світу. Наразі між материковою Україною і Кримом діє контрольно-пропускний режим, а Київ де-факто не контролює півострова.

2014 року, відразу після анексії Криму, Росія розпочала збройну агресію на сході України. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України з одного боку та російською армією і підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей, – з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на оприлюднені Україною факти й докази.