Зеленський: Логічно розібратися, хто і як створив умови для окупації Криму. Мова не лише про 2014-й

Зеленський: Мова не лише про 2014-й, але й про ухвалення так званих Харківських угод
Фото: Володимир Зеленський / Facebook
Президент України Володимир Зеленський заявив, що паралельно з реалізацією стратегії деокупації Криму в країні розбиратимуться, як і завдяки чому стала можливою окупація півострова Росією.

Українські правоохоронці розберуться в тому, хто і як створив умови для окупації Росією Криму. Про це заявив президент України Володимир Зеленський у відеозверненні, опублікованому 12 березня у Facebоok.

"Коли ми говоримо про деокупацію, логічно також розібратися: хто і як створив умови для окупації? І мова не лише про 2014-й, але й про ухвалення так званих Харківських угод", – сказав він. 

11 березня Рада національної безпеки і оборони доручила Службі безпеки України перевірити обставини ратифікації Харківських угод.

СБУ 12 березня відкрила кримінальне провадження за фактом вчинення посадовими особами органів держвлади державної зради у 2008–2010 роках.

Харківські угоди у 2010 році підписали тодішні президенти України і Росії Віктор Янукович та Дмитро Медведєв. Ратифікацію Харківських угод 27 квітня 2010 року супроводжували бійка в парламенті, димові шашки і кидання яєць у президію. У січні 2021 року Януковича Держбюро розслідувань через підписання документа повідомило про підозру в держзраді.

Згідно з угодами, Україна одержувала знижку на газ у розмірі 30% в обмін на пролонгацію перебування Чорноморського флоту Росії на території України із 2017-го до 2042 року. Як пояснювали у ДБР, фактично жодної знижки не було, оскільки за рік до цього Росія підвищила ціну на газ удвічі. Підписавши угоду під приводом одержання знижки на газ, Янукович штучно створив передумови до збільшення чисельності військ РФ та умови їхнього перебування на території України, підкреслювали в Офісі генпрокурора.

Росія окупувала Крим після незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна і більшість країн світу. Наразі між материковою Україною і Кримом діє контрольно-пропускний режим, а Київ де-факто не контролює півострова.

Після окупації Криму РФ денонсувала Харківські угоди.