Зеленський: "Мінськ" помер? Він і народився ледве живим

Зеленський: Те, що було підписане 2015-го, я вважаю, ледве живе
Фото: president.gov.ua
Мінські домовленості щодо врегулювання конфлікту на Донбасі, підписані 2015 року, "ледве живі".

Таку думку президент України Володимир Зеленський висловив в інтерв'ю каналу "1+1", що вийшло 24 червня.

Він зазначив, що видавання Росією своїх паспортів жителям тимчасово окупованих територій Донецької й Луганської областей підтверджує: РФ не дотримується угоди.

"650 тис. паспортів [видала Росія жителям ОРДЛО]. Це сказав секретар РНБО Данілов. 350–400 тис. підтверджено. Ці люди там живуть і з російськими паспортами, і з українськими. Це велика проблема паспортизації. Цього немає в Мінських домовленостях. Це говорить про те, що вони порушуються з боку РФ. Як говорити з [президентом РФ Володимиром Путіним], зустрічатися, обговорювати важливі питання, які є між нашими країнами? Перш за все безпекові питання. Паспортизація – це доказ того, що за "Мінськом" ніхто не йде", – сказав Зеленський.

Ведуча уточнила, чи означає це, що "Мінськ" помер".

"Він і народився ледве живим. Те, що було підписане 2015-го, я вважаю, ледве живе. Питання в тому, що це сьогодні – "Нормандія", опираючись на "Мінськ", чи "Мінськ", опираючись на зустрічі "Нормандії". Те, що [Мінські домовленості] – єдиний документ і єдина адженда, – це правда. Її не треба закривати, але треба відкривати іншу адженду", – відповів президент.

Зеленський висловив думку, що саміт Путіна і президента США Джо Байдена, який відбувся в Женеві 16 червня, і його зустріч із Байденом, яку планують наприкінці липня, можуть надати іншу програму для вирішення цих питань.

"Принаймні нам потрібно спробувати", – додав глава держави.

Контекст:

Росія окупувала Крим після силової блокади українських військових частин і незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до Російської Федерації не визнають Україна й більшість країн світу.

Відразу після анексії Криму 2014 року Росія розпочала збройну агресію на сході України. Бойові дії тривають між Збройними силами України з одного боку та російською армією й підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей, – з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну попри надані Україною факти й докази. За даними ООН, за час конфлікту загинуло приблизно 13 тис. осіб.

Переговори про врегулювання конфлікту ведуть у межах тристоронньої контактної групи (Україна – ОБСЄ – Росія) і "Нормандської четвірки" (Україна – Німеччина – Франція – Росія).   Мінськ став місцем зустрічей ТКГ 2014 року. Зараз через пандемію коронавірусу засідання ТКГ проводять у форматі відеозв'язку.

Переговори в межах політичної підгрупи тристоронньої контактної групи пробуксовують із серпня 2020 року, заявила спеціальна представниця глави ОБСЄ в Україні Гайді Ґрау під час засідання Ради Безпеки ООН 11 лютого.

12 лютого 2015 року в Мінську лідери України, Росії, Франції і Німеччини Петро Порошенко, Путін, Франсуа Олланд та Ангела Меркель під час 17-годинних переговорів погодили два документи з урегулювання конфлікту на Донбасі: декларацію щодо виконання Мінських угод і Комплекс заходів щодо виконання Мінських угод. Вони передбачали припинення воєнних дій на Донбасі, виведення незаконних збройних формувань із регіону, створення умов для проведення виборів до місцевих органів влади тощо. Поки Мінських угод не виконано.

Байден 16 червня 2021 року в Женеві провів першу зустріч із Путіним. Лідер США заявив, що обговорював із Путіним теми прав людини, територіальну цілісність України, кібербезпеку, гуманітарну ситуацію в Сирії, створення Іраном ядерної зброї, статус Арктики як мирного регіону. Путін сказав, що країни домовилися повернути послів у столиці РФ і США. Він назвав переговори конструктивними й заявив, що "промайнули зірниці довіри". Тему України, за словами президента РФ, "зачіпали не дуже детально". Байден повідомив, що заявив Путіну про непохитну підтримку США суверенітету та територіальної цілісності України.