Зеленський на засіданні ставки заслухав доповідь Шмигаля щодо захисту інфраструктури України

Зеленський провів засідання ставки верховного головнокомандувача
Фото: president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський повідомив у Telegram 25 квітня, що провів засідання ставки верховного головнокомандувача.

За його словами, основним питанням засідання був захист.

"Була велика й детальна доповідь прем'єр-міністра Дениса Шмигаля щодо прикриття життєво необхідних для країни об'єктів – не лише енергетичних, а й соціальних, безпекових, транспортних, забезпечення зв'язку тощо. По всіх галузях і всіма доступними нам засобами: інженерним, ППО й РЕБ. Зробив відповідні доручення й визначив терміни реалізації", – написав Зеленський.

Він розповів, що також отримали зведення із фронту – "основні напрямки, наші дії та ймовірні дії ворога, забезпечення війська всім необхідним".

"Третє питання – контракти. Продовжуємо підсилювати власних виробників. У цьому напрямі працюємо, зокрема, з партнерами, щоб виготовляти озброєння в Україні іноземним коштом, – наголосив Зеленський. – Ця галузь допомагає нам вистояти зараз і має величезну експортну перспективу після перемоги. Максимально сприяємо її розвитку".

Президент додав, що раз на тиждень отримуватиме доповідь про нові контракти.

Контекст:

Цієї весни російські окупанти активізували атаки на українську енергетику. Унаслідок ракетних ударів РФ зруйновано 80% теплової генерації України, повідомив на початку квітня Шмигаль.

У ніч на 22 березня країна-агресор РФ завдала повітряних ударів, унаслідок яких було уражено приблизно 20 підстанцій і електростанції, зокрема ДніпроГЕС. Було пошкоджено всі блоки Бурштинської ТЕС в Івано-Франківській області й Ладижинської ТЕС у Вінницькій області. У Міненерго повідомляли, що збитки від атаки РФ на енергооб'єкти України лише 22 березня можуть становити мільярди гривень.

Під час масованої атаки на Україну вночі 29 березня російські окупанти пошкодили ГЕС і ТЕС у центрі й на заході України.

Уночі 11 квітня росіяни завдали ударів по об'єктах енергетики в Харківській, Львівській, Київській і Запорізькій областях, повністю зруйнували Трипільську ТЕС під Києвом. У Держагентстві відновлення та розвитку інфраструктури заявили, що повністю захистити Трипільську ТЕС лише інженерними спорудами без застосування ППО було неможливо.

Росіяни 22 квітня пошкодили телевізійну вежу в Харкові, унаслідок чого було перервано трансляцію телевізійного сигналу. Держслужба спецзв'язку та захисту інформації України поінформувала, що удару, ймовірно, завдали ракетою Х-59.