Зеленський обговорив із головою Єврокомісії енергетичну безпеку

Фон дер Ляєн 15 вересня прибула в Україну і зустрілася із Зеленським
Фото: EPA
Президент України Володимир Зеленський 15 вересня зустрівся в Києві з головою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн. Про це він написав у Facebook.

Зеленський наголосив, що фон дер Ляєн прибула до Києва вже втретє з початку повномасштабного вторгнення РФ до України.

"Провели предметні переговори на важливі теми. Зокрема, обговорили питання енергетичної безпеки. Ми бачимо, як російський ворог завдає ударів по наших ТЕЦ, інших об'єктах енергетичної інфраструктури. Це складні виклики як для України, так і для Європейського союзу. Тому всім нам потрібно працювати разом, щоб їх подолати", – написав він.

Також президент нагородив главу Єврокомісії орденом Ярослава Мудрого І ступеня.

Фон дер Ляєн прибула до Києва сьогодні. Крім Зеленського, вона також має намір зустрітися з прем'єр-міністром Денисом Шмигалем.

Контекст:

28 лютого, за чотири дні після початку повномасштабного вторгнення Росії, Україна подала заявку на вступ до Європейського союзу за спеціальною процедурою. Невдовзі такі заяви подали Грузія і Молдова.

17 червня Єврокомісія рекомендувала надати статус кандидата на вступ до ЄС Україні та Молдові.

Україна хоче виконати всі рекомендації Єврокомісії до кінця року, казала віцепрем'єр-міністерка із питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина. На її думку, Україна може стати членом ЄС протягом 2–10 років.