Зеленський обговорив із прем'єром Ірландії українську формулу миру й активізацію співпраці на гуманітарному напрямі

Зеленський (на фото) у розмові з Варадкаром підкреслив "важливу підтримку" України та українців з боку Ірландії
Фото: president.gov.ua
Президент України Володимир Зеленський 20 березня провів телефонну розмову із прем'єр-міністром Ірландії Лео Варадкаром.

Про це Зеленський повідомив у Facebook.

"Під час розмови з прем'єр-міністром Ірландії Лео Варадкаром відзначив важливу підтримку нашої держави та українців з боку Ірландії. Подякував за долучення до Core Group за створення спецтрибуналу щодо агресії", – написав президент України.

Зеленський розповів, що під час бесіди з Варадкаром також обговорив українську формулу миру та "активізацію співпраці на гуманітарному напрямі".

Першу розмову з новим прем'єром Ірландії Варадкаром Зеленський провів 10 січня. Зокрема, президент запросив Ірландію приєднатися до реалізації формули миру, яку запропонувала Україна.

Окрім розмови з Варадкаром, Зеленський 20 березня провів телефонні розмови з канцлером Австрії Карлом Негаммером і прем'єр-міністром Нідерландів Марком Рютте.

Контекст:

15 листопада 2022 року під час виступу на саміті G20 Зеленський презентував українську формулу миру, до якої входить 10 пунктів. Вона передбачає координацію міжнародних зусиль щодо встановлення ядерної, енергетичної і продовольчої безпеки. Одним із головних положень є виведення російських військ з усієї території України в межах міжнародно визнаних кордонів.

"Це зараз одне з ключових завдань нашої держави – залучити світ до конкретної реалізації пунктів формули миру", – сказав Зеленський 9 грудня. За його словами, Україна відчуває підтримку щодо притягнення Росії до відповідальності за агресію як від держав, так і від міжнародних організацій і правозахисних інституцій.

Зеленський заявляв, що Україна зацікавлена, щоб усі держави підтримували її "справедливу формулу миру".