Зеленський оголосив про намір закрити чергу компенсацій за житло для сімей загиблих на війні та ветеранів

На зустрічі із Зеленським обговорювали соціальні питання
Фото: president.gov.ua
В Україні необхідно розв'язувати питання компенсацій за житло для сімей загиблих захисників України і ветеранів. Про це 29 серпня під час зустрічі з родичами загиблих заявив президент України Володимир Зеленський, інформує сайт глави держави.

Зустріч відбулася в День пам'яті захисників, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України. Обговорювали, зокрема, соціальне, пенсійне і медичне забезпечення сімей військових.

"Наше завдання – за залишок цього року й за наступний, 2022 рік, закрити всю чергу щодо компенсацій за житло для сімей загиблих і ветеранів", – сказав Зеленський.

Також на зустрічі говорили про "соціальні гарантії, які потрібно визначити в окремому законі".

"Перший крок – необхідно визнати статус захисника й членів сімей загиблих. Другий крок – спільно з місцевою владою розпочати роботу щодо того, якими соціальними пакетами наповнити цей статус", – прокоментував ситуацію присутній на зустрічі прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

За даними глави Офісу президента України Андрія Єрмака, питання соцзабезпечення захисників України розглядатимуть на засіданні Конгресу місцевих і регіональних влад при президенті, на засідання планують запросити родичів українських героїв.

Контекст:

Відразу після анексії Криму у 2014 році Росія почала збройну агресію на сході України. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України з одного боку та російською армією і підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей, – з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на оприлюднені Україною факти і докази.

За даними ООН, із 14 квітня 2014-го до 30 червня 2021 року внаслідок конфлікту на Донбасі загинули 3901 цивільна особа, майже 4200 українських військових і приблизно 5800 бойовиків.