Зеленський підписав указ про соцгарантії для ветеранів війни та сімей загиблих захисників України

Зеленський зустрічався з родичами загиблих на Донбасі
Фото: Офіс Президента України / Facebook
Президент України Володимир Зеленський підписав 11 вересня указ про необхідність передбачити в державному бюджеті 2022 року фінансування житлових програм для ветеранів війни та родичів загиблих захисників України. Документ опубліковано на сайті глави держави.

Указ передбачає, що буде призначено "видатки на виплату грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення".

Окрім того, Зеленський зобов'язав "забезпечити з 2022 року функціонування Єдиного державного реєстру громадян, які потребують поліпшення житлових умов", а також "затвердити державну цільову соціальну програму забезпечення реалізації права на житло осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України на період до 2025 року".

"Кабінету Міністрів України, обласним, Київській міській державним адміністраціям вжити дієвих заходів щодо недопущення зловживань та неефективного використання бюджетних коштів на отримання житла ветеранами війни, сім’ями загиблих, які захищали незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України", – ідеться у документі.

Офіс президента України пояснив, що "починаючи з 2014 року внаслідок збройної агресії РФ з’явилася необхідність налагодження ефективної системи соціального захисту ветеранів війни, членів їхніх сімей та осіб, на яких поширюється дія закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту".

Контекст:

29 серпня на зустрічі з родичами загиблих захисників України Зеленський заявляв про намір 2022 року "закрити всю чергу" щодо компенсацій за житло для сімей загиблих на Донбасі та ветеранів війни.

Одразу після анексії Криму 2014 року Росія почала збройну агресію на сході України. Бойові дії тривають між Збройними силами України з одного боку та російською армією і підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької і Луганської областей, – з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на надані Україною факти й докази.

За даними ООН, із 14 квітня 2014-го до 30 червня 2021 року внаслідок конфлікту на Донбасі загинули 3901 цивільна особа, майже 4200 українських військових і приблизно 5800 бойовиків.