Зеленський підписав указ про призов резервістів в особливий період

Зеленський: Нам необхідно оперативно доукомплектувати українську армію та інші військові формування
Фото: EPA
Президент України Володимир Зеленський підписав указ про призов резервістів в особливий період. Про це він заявив 22 лютого під час відеозвернення до українців, яке було опубліковано на його сторінці у Facebook.

За словами президента, потреби у загальній мобілізації станом на сьогодні немає.

"Нам необхідно оперативно доукомплектувати українську армію та інші військові формування. Мною як верховним головнокомандувачем Збройних сил України видано указ про призов резервістів в особливий період. Я підкреслюю: йдеться виключно про громадян, зарахованих до оперативного резерву. Маємо підвищити готовність українського війська до всіх можливих змін в оперативній обстановці", – сказав глава держави.

Він повідомив, що найближчим часом буде проведено навчальні збори резервістів системи територіальної оборони.

Тексту указу на сайті глави держави наразі немає.

Контекст:

Закон "Про основи національного спротиву" набув чинності з 1 січня 2022 року, у ЗСУ з'явився окремий рід військ – Сили територіальної оборони.

Основу добровольчих формувань територіальних громад становитимуть українці, які служили у ЗСУ, інших військових формуваннях та правоохоронних органах. Тих, хто не служив, зараховуватимуть після присяги. У формування не братимуть раніше засуджених за скоєння тяжкого чи особливо тяжкого злочину (не поширюється на реабілітованих), а також тих, хто має дві або більше судимості.

Сили тероборони призначені для виконання завдань у своїх зонах та районах. Головнокомандувач ЗСУ може перекинути їхні підрозділи й на інші ділянки, але у наступальних операціях їх не використовуватимуть.

Сили територіальної оборони ЗСУ зараз повністю забезпечені боєприпасами та озброєнням, заявляв міністр оборони Олексій Резніков на брифінгу 24 січня.