Зеленський підписав закони про електронний кабінет військовозобов'язаного й пільги військовим

Зеленський підписав два закони, які стосуються військових
Фото: president.gov.ua

Президент Володимир Зеленський 2 квітня підписав закон "Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення порядку оброблення й використання даних у державних реєстрах для військового обліку та набуття статусу ветерана війни під час дії воєнного стану", який передбачає запуск електронного кабінету військовозобов'язаного. Про це йдеться в картці документа на сайті Верховної Ради.

Згідно із законом, Україна зможе розміщувати свої ІТ-системи у хмарах країн – членів НАТО. Це посилить кіберзахист, відкриє доступ до розвідданих партнерів і зменшить кількість об'єктів критичної інфраструктури, захист яких потребує додаткових засобів ППО, зазначало Міноборони.

Також законопроєкт удосконалить взаємодію між реєстрами й розширить перелік відомостей про військовозобов'язаних, що спростить низку процедур. Громадянам не потрібно буде збирати купу документів для ТЦК: наприклад, інформація про навчання на денній формі або дані про інвалідність уже будуть у реєстрі.

В електронний кабінет військовозобов'язаного громадяни зможуть вносити зміни щодо своїх персональних даних.

Окрім того, військові зможуть подавати електронну заяву про набуття статусу учасника бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни або члена сім'ї загиблого захисника. Але в разі неможливості надати відомості військовою частиною комісія залишатиметься.

Також президент підписав закон "Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прав військовослужбовців і поліцейських на соціальний захист", зазначено в картці документа на сайті парламенту.

Нардеп Ярослав Железняк ("Голос") розповів, що законопроєкт значно доопрацювали:

  • підтримано можливість перебування військовослужбовців на лікуванні до 12 місяців, зокрема за кордоном, без необхідності за чотири місяці особисто проходити військово-лікарську комісію;
  • встановлено на рівні закону грошову виплату в розмірі 15 млн грн сім'ї захисника в разі його загибелі;
  • вилучено всі норми про заборону військовим поширювати інформацію в медіа й мережі інтернет;
  • внесено правку, що чоловіки, яких визнали обмежено придатними до військової служби, повинні будуть протягом дев'яти місяців пройти повторний медичний огляд (оскільки статус обмежено придатних для військової служби скасовано).

Контекст:

Верховна Рада ухвалила законопроєкт про електронний реєстр військовозобов'язаних 20 січня 2024 року.

Законопроєкт щодо забезпечення прав військовослужбовців і поліцейських на соціальний захист ВР підтримала 21 березня.