Зеленський поговорив зі Штайнмаєром і анонсував візит президента ФРН в Україну

Зеленський повідомив, що провів "предметну та продуктивну" розмову зі Штайнмаєром
Фото: EPA
Президент України Володимир Зеленський 20 жовтня провів розмову із президентом ФРН Франком-Вальтером Штайнмаєром.

Про це глава держави повідомив у Twitter.

"Провів предметну й продуктивну розмову з президентом ФРН Франком-Вальтером Штайнмаєром. Подякував Німеччині за першу систему ППО IRIS-T. Маємо розгорнути повітряний щит над Україною негайно! Німеччина також допоможе подолати наслідки ракетного терору РФ. Готуємо візит президента ФРН до України", – написав Зеленський.

Контекст:

З початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну Штайнмаєр ще жодного разу не відвідував Києва. У квітні повідомляли, що президент ФРН збирався відвідати Україну, проте київська влада вважала його візит небажаним через "тісні зв'язки" з Росією останніми роками.

5 травня Зеленський та Штайнмаєр провели телефонну розмову, за підсумками якої, заявляли в офісі німецького президента, "розбіжності залишилися в минулому".

19 жовтня німецьке видання Bild повідомило, що Штайнмаєр нібито скасував запланований на 20 жовтня візит до України з міркувань безпеки.

20 жовтня телефонну розмову Зеленського та Штайнмаєра анонсував посол України в Німеччині Олексій Макеєв. Він також зазначив, що візит Штайнмаєра в Україну наразі на стадії планування.