Зеленський має негайно ввести воєнний стан у Луганській і Донецькій областях – Аваков

Аваков: Зеленський дуже правильно зробив, що зібрав РНБО
Фото: Арсен Аваков / Facebook
Після ухвалення президентом РФ Володимиром Путіним рішення про визнання "ЛДНР" глава Української держави Володимир Зеленський має ввести воєнний стан, вважає ексглава Міністерства внутрішніх справ України Арсен Аваков.

Про це він заявив у ефірі каналу "Україна 24" 21 лютого.

"Зеленський дуже правильно зробив, що зібрав РНБО. Що на мій погляд мають зробити негайно? Негайно треба ввести воєнний стан у двох областях – Луганській і Донецькій. Що до цього [рішення про] воєнний стан має входити? Повний контроль територій з погляду в'їзду-виїзду, контролю кордонів. Тому що ми розуміємо, що територія Луганської і Донецької областей, тобто територія перетину, розташована у зоні ризику провокацій. Тобто для того, щоб росіяни нас не спровокували черговою брехнею, не спровокували якісь криваві бойові дії. Для більшого контролю треба ввести воєнний стан у цих двох областях", – сказав він.

Аваков припустив, що Верховна Рада погодиться на введення воєнного стану.

"Треба негайно це імплементувати та отримати там більший контроль. Це для початку", – додав Аваков.

Контекст:

У 2014 році, одразу після окупації Криму, Росія розпочала збройну агресію на сході України. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України з одного боку і російською армією та підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької і Луганської областей, – з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, попри оприлюднені Україною факти і докази.

У 2015 році Верховна Рада України визнала підконтрольні Росії райони Донецької і Луганської областей тимчасово окупованими територіями.

21 лютого 2022 року Рада безпеки РФ розглянула питання визнання "незалежними республіками" незаконних збройних формувань "ЛДНР". Ніхто з членів Ради безпеки РФ не виступив проти такого визнання.

Пізніше того самого дня Путін оголосив про визнання "незалежності" терористів і підписав відповідні укази у присутності ватажків незаконних збройних формувань "ДНР" і "ЛНР" Дениса Пушиліна та Леоніда Пасічника.

Рішення про визнання "ЛДНР" Путін ухвалив на тлі різкої ескалації на Донбасі, яку фіксують з 17 лютого, а також стягування російських військ до кордону з Україною. За даними Зеленського, біля українського кордону перебувають 150 тис. російських військових, техніка і важке озброєння. Західні країни попереджають, що Росія готується до вторгнення до України. Президент США Джо Байден заявив 18 лютого, що у нього є підстави вважати, що Путін вже ухвалив рішення про вторгнення і що Росія нападе на Київ.

Західні країни обіцяли, що у разі вторгнення до України проти РФ введуть жорсткі санкції.