Зеленський призначив нового заступника голови СБУ. Ним став колишній детектив НАБУ родом із Луганська

Наумюк говорить, що в його батька і брата було російське громадянство, від якого вони відмовилися
Фото: radiosvoboda.org
Президент України Володимир Зеленський підписав 25 травня указ про призначення заступником голови Служби безпеки України Сергія Наумюка.

Указ опубліковано на сайті глави держави.

Наумюк 2022 року брав участь у конкурсі на посаду директора Національного антикорупційного бюро. Його автобіографію разом з іншими документами для участі в доборі оприлюднено на сайті Кабміну.

В автобіографії вказано, що Наумюк народився в Луганську, юридичну освіту здобув у місцевому університеті внутрішніх справ (закінчив його з відзнакою 2000 року), потім здобув економічну освіту у Східноукраїнському національному університеті імені Володимира Даля, він кандидат юридичних наук, викладав у Національній академії СБУ.

Наумюк переміг у конкурсі керівників підрозділів детективів НАБУ й у листопаді 2015-го очолив другий підрозділ детективів НАБУ. Із червня 2016 року був керівником 4-го підрозділу детективів головного підрозділу детективів бюро.

Наумюк був серед 11 претендентів на посаду директора НАБУ, які пройшли етап перевірки на доброчесність і яких допустили до етапу співбесід (за його підсумками дібрали трьох фіналістів, одного з яких – Семена Кривоноса – потім призначили директором).

На етапі перевірки на доброчесність з'ясували, що після початку війни Росії проти України 2014 року родичі Наумюка залишилися в окупованому Луганську, писала "Судово-юридична газета". Наумюк пояснив комісії тоді, що його брат із 2017 року живе у США і з 2021-го має право постійного проживання у Штатах.

"Батьки з 1978 року проживали в Луганську. На час окупації кожен вирішував, чи покидати свій дім. Вони залишилися в себе вдома, жили своїм життям і не співпрацювали з окупаційною владою. Із 2014 батько два-три рази приїжджав до Києва. Мати частіше приїжджала до онуків. У моїх батьків можуть бути перетини через кордон РФ, зокрема через Бєлгородську область, коли вони приїжджали на територію України, – розповів він. – У 2015 році з певних побутових причин батько і брат були вимушені отримати російські паспорти. У подальшому вони від них відмовилися. Ця інформація стосується приватного життя дорослих людей, і я не хотів би в більшому обсязі її обговорювати, щоб не наражати на небезпеку своїх родичів".

За словами Наумюка, докладну інформацію про громадянство рідних він надав тоді комісії. Зараз батьки нового заступника голови СБУ живуть у США разом із його братом.

"24 лютого 2022 року я прибув до відповідного підрозділу і був готовий мобілізуватися. Через кілька днів мене призвали і я приступив до виконання бойових завдань. Я зв'язався з батьками, [повідомив], що до них можуть прийти, пояснив, що в них є кілька днів на виїзд із Луганська. Тому вони терміново виїхали до США до брата. Зараз вони у США мають статус, дещо подібний до статусу біженців", – розповів він.

Відповідаючи на запитання про наявність підтвердження, що його рідні відмовилися від російського громадянства, Наумюк сказав, що вони подали заяви до консульства РФ у Г'юстоні, але російська сторона затягує цей процес.

Як сказав Наумюк, на момент проведення конкурсу на посаду директора НАБУ він працював у СБУ.

"Я з однаковою віддачею відношуся як до своїх обов'язків у НАБУ, так і у Службі безпеки. До СБУ я повернувся з однієї причини – бо стався напад на нашу країну і я як офіцер запасу мав це зробити. Це був як [мій] моральний обов'язок, так і [обов'язок] за законом. І всіх працівників НАБУ, а я не єдиний такий працівник бюро, який перейшов на військову службу", – говорив він 22 лютого під час співбесіди, відповідаючи на запитання членів комісії.