Зеленський щодо пропозицій Кабміну стосовно податків: Рішення потрібні тільки такі, які допомагають і які реально справедливі

Дуже важливо зберігати робочі місця в Україні, зазначив Зеленський
Фото: president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський під час відеозвернення 20 серпня (опубліковано у Facebook ОП) заявив про важливість збереження у країні бізнесу, який працює.

"Сьогодні тут, у Кропивницькому, а також учора у Дніпрі я говорив також із підприємцями. Дуже важливо зберігати працюючі бізнеси, зберігати робочі місця в Україні, – наголосив глава держави. – Вдячний за підтримку і релокованих бізнесів. Коли підприємства працюють, громадам легше, і соціальні питання вирішуються швидше. І про це мають пам'ятати й в уряді, коли виходять із пропозиціями щодо податків".

Як вказав Зеленський, "рішення потрібні тільки такі, які допомагають і які реально справедливі".

Контекст:

Кабмін України 18 липня схвалив зміни до держбюджету на 2024 рік, які передбачають підвищення видатків на оборону на 495,3 млрд грн, а також погодив законопроєкт про підвищення податків. Надалі його має ухвалити Верховна Рада.

Це рішення призвело до дискусії в суспільстві. Представники великого бізнесу висловилися різко проти підвищення податків. Співвласник Monobank Олег Гороховський 28 липня у Facebook назвав "зрадниками" тих, хто пропонує підвищити податки у країні, яка воює.

Аналітик, інвестиційний банкір Сергій Фурса зазначив натомість, що країна у стані війни не може не підвищувати податків і в Україні склалася унікальна ситуація завдяки грошам західних партнерів. Водночас він звернув увагу, що заплановані урядом кроки можуть стати "виключно тиском на світлий бізнес", натомість просте підвищення ПДВ "зачепило б усіх, але рівномірно".