Зеленський про угоду з ЄС про "відкрите небо": Дасть змогу нашим громадянам отримати дешевші квитки та розширити географію подорожей

Зеленський: Ще один крок до входження України в єдиний європейський простір
Фото: president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський у Twitter висловив подяку Раді ЄС за схвалення угоди про спільний авіапростір з Україною.

"Вдячний Раді ЄС та Португалії за схвалення угоди про спільний авіаційний простір між Україною та ЄС. Угода дасть змогу нашим громадянам отримати дешевші квитки та розширити географію подорожей. Її підписання стане ще одним кроком до входження України в єдиний європейський простір", – написав Зеленський.

Контекст:

Європейський спільний авіаційний простір дає змогу встановлювати загальні стандарти безпеки та лібералізувати ринкові відносини у сфері авіації між Євросоюзом і третіми країнами. Його результатом має стати зниження цін на авіаквитки, зазначає "Європейська правда".

Україна завершила переговори про спільний авіаційний простір з ЄС 2013 року, проте підписання угоди було заблоковано через конфлікт між Великобританією та Іспанією про статус аеропорту Гібралтару (Гібралтар – заморська територія Великобританії, суверенітет над якою заперечує Іспанія). Після виходу Британії з ЄС проблема перестала бути актуальною.

Очікували, що угоду підпишуть на саміті Україна – ЄС, який відбувся в жовтні 2020 року у Брюсселі, але цього не сталося.

Зеленський прогнозував підписання угоди на початку 2021 року, а прем'єр-міністр Денис Шмигаль очікував, що це станеться під час візиту в Україну президента Європейської ради Шарля Мішеля 2–3 березня.

28 червня Рада ЄС схвалила підписання трьох сусідських угод у сфері авіації – з Україною, Вірменією і Тунісом, а також угоди про повітряний транспорт із Катаром. У релізі йдеться, що Рада ЄС готова підписати документи. Очікують, що всі чотири угоди підпишуть восени 2021 року. Після цього їх мають ратифікувати всі країни – члени ЄС та країни-підписанти.