Зеленський: Ракета "Паляниця" – наш спосіб діяти, поки деякі наші партнери гальмують із рішеннями

Зеленський: Ми постійно нарощуємо можливості нашого ОПК
Фото: president.gov.ua

Україна нарощує можливості свого оборонно-промислового комплексу для протидії російській агресії. Про це 24 серпня заявив під час спільної пресконференції із президентом Польщі Анджеєм Дудою і прем'єркою Литви Інгрідою Шимоніте президент України Володимир Зеленський, передає кореспондент видання "ГОРДОН".

"Ми в Україні постійно нарощуємо всі можливості нашого оборонно-промислового комплексу. Сьогодні говорив, що вже відбулося перше застосування нашої нової далекобійної зброї. Ми готуємо ще певні потужні рішення, потребуємо не меншої рішучості від партнерів у цих питаннях", – сказав він.

Президент України наголосив, що "реально наблизити спільну перемогу" може кожний із друзів України, хто може спонукати союзників зняти обмеження для України на застосування західної далекобійної зброї.

"Також ми потребуємо нарощування взаємодії з партнерами для того, щоб виробляти більше нашої необхідної зброї, виробляти в Україні, виробляти разом, виробляти для спільної безпеки. [...] Підкреслюю: наші нові збройні рішення, зокрема і ракета "Паляниця", – це наш реальний спосіб діяти, поки деякі з наших партнерів, на жаль, гальмують із рішеннями", – заявив Зеленський.

Він вважає, що рішення України і рішення її партнерів мають працювати разом задля досягнення спільної перемоги.

Контекст:

Після широкомасштабного вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року українська армія почала масово застосовувати безпілотники для розвідки й завдання ударів по ворогу. Для цього використовують як безпілотники власного виробництва, так і закуплені на Заході й передані західними партнерами. Але Захід обмежує удари своєю технікою по території країни-агресора РФ.

24 серпня Зеленський повідомив, что Україна цього дня вперше застосувала нову ракету-дрон "Паляниця" вітчизняного виробництва, і ворога було уражено. Де саме застосували цю зброю, він не уточнив.

Міністр із питань стратегічних галузей промисловості Олександр Камишін зазначив у Telegram, що "Паляницю" застосували на окупованій території. За його словами, ракета-дрон – абсолютно новий клас зброї, наступний крок в еволюції українського оборонного виробництва.