Зеленський розширив санкції проти Шарія і Гужви

Зеленський ввів у дію рішення РНБО
Фото: president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський 16 лютого ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 30 грудня 2021 року.

Президент підписав указ "Про внесення змін до персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів". Його опубліковано на сайті глави держави.

Документом Зеленський розширив санкції проти головного редактора "Страны" Ігоря Гужви і проросійського блогера Анатолія Шарія, зазначає "РБК-Україна".

Уточнено санкції проти Шарія, його дружини Ольги Шарій, Алли Бондаренко та ТОВ "Інформаційне агентство "Шарий.Нет".

Внесено зміни в санкції проти Гужви, його дружини Ганни Солнцевої та пов'язаної з ним Любові Лукашиної. Обмеження поширюються не лише на основні домени сайтів "Шарий.Нет" та "Страна.ua", але й інші ресурси з ідентичним змістом.

Контекст:

РНБО ухвалила рішення про санкції проти Шарія та Гужви 20 серпня 2021 року. Зеленський 21 серпня своїми указами №375/2021 і №376/2021 ввів у дію рішення РНБО.

22 червня 2017 року Гужву затримали в Києві за підозрою у вимаганні $10 тис. за нерозміщення матеріалів, що компрометують нардепа від Радикальної партії Дмитра Лінька. 24 червня Гужву взяли під варту з альтернативою застави 544 тис. грн. 27 червня він вийшов із Лук'янівського СІЗО в Києві, а 31 січня 2018 року виїхав до Відня. 1 жовтня 2018 року Гужва заявив, що австрійська влада надала йому політичний притулок.

16 лютого 2021 року Служба безпеки України оголосила підозру блогеру Анатолієві Шарію за двома статтями Кримінального кодексу України ч. 1 ст. 111 (державна зрада) та ч. 1 ст. 161 (порушення рівноправності громадян залежно від їхньої расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками). Сам Шарій назвав справу проти нього "чистою політикою".