Зеленський створив консультативну раду з питань деокупації та реінтеграції Криму

Указ Зеленський підписав 15 серпня
Фото: Оперативне командування "Південь" / Operational Command “South” / Facebook
В Україні створюють консультативну раду з питань деокупації та реінтеграції тимчасово окупованого Криму і Севастополя. Указ про це підписав 15 серпня президент України Володимир Зеленський, його опубліковано на сайті глави держави.

Координаційну раду створили "з метою сприяння координації заходів із питань деокупації, реінтеграції та відновлення територіальної цілісності України, захисту прав та інтересів громадян України, подолання наслідків і відшкодування шкоди, завданої державі Україна, її громадянам та юридичним особам у зв'язку зі збройною агресією та тимчасовою окупацією Російською Федерацією частини території України, а також проєктів і заходів у рамках діяльності Кримської платформи".

Пропозиції щодо персонального складу ради Зеленський доручив дібрати протягом місяця, цим має зайнятися глава Офісу президента Андрій Єрмак.

У положенні про консультативну раду щодо Криму, яку підписав Єрмак, зазначено, що її очолює президент, а секретар – представник президента в Автономній Республіці Крим.

Також до складу ради на постійній основі входять: глава Офісу президента, секретар Ради національної безпеки і оборони, заступники глави ОП, перший заступник постпреда президента в АРК, директор Національного інституту стратегічних досліджень, два віцепрем'єр-міністри, міністр закордонних справ, міністр культури та інформаційної політики, міністр інфраструктури, група заступників міністрів та голова Служби безпеки України.

Ще деяких посадовців, зокрема генерального прокурора та голову Меджлісу кримськотатарського народу, залучатимуть "за згодою".

"До складу консультативної ради можуть бути включені представники інших державних органів, а також представницьких органів корінних народів України, іноземні експерти", – ідеться в положенні.

Контекст:

Росія окупувала Крим після силової блокади українських військових частин та незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до Росії не визнають Україна та більшість країн світу.

24 лютого 2022 року Росія відкрито вторглася на материкову Україну, зокрема з території півострова.

Кримська платформа – консультативний та координаційний формат, ініційований Україною для підвищення ефективності міжнародного реагування на окупацію Криму, посилення тиску на Росію, запобігання порушенням прав людини та захисту жертв окупаційного режиму. Головною метою платформи є деокупація Криму. Планують, що платформа діятиме на кількох рівнях: глав держав та урядів, міністрів закордонних справ, у вимірі міжпарламентського співробітництва, у форматі експертної мережі.

Офіційно Кримська платформа запрацювала на інавгураційному саміті 23 серпня 2021 року. У ньому взяло участь 46 делегацій. На саміті ухвалили декларацію Кримської платформи, яка засуджує політику Росії стосовно окупованого Криму. Вона відкрита для підписання іншими країнами, зазначав Зеленський.

У МЗС РФ назвали Кримську платформу "русофобською акцією, яка не має перспектив", і заявили, що участь інших країн в ініціативі "неминуче позначиться на наших відносинах".