Зеленський: Українське православ'я сьогодні робить крок до звільнення від московських чортів

У День Незалежності президент анонсував заборону МП в Україні
Фото: president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський у зверненні до Дня Незалежності України 24 серпня анонсував підписання законопроєкту про заборону у країні церков, пов'язаних із країною-агресором Росією. Відео його офіс опублікував у YouTube.

За його словами, ідеться про "духовну незалежність" жителів України.

"Українське православ'я сьогодні робить крок до звільнення від московських чортів", – сказав глава держави.

Сьогодні ж на сайті Верховної Ради з'явилася інформація, що глава держави підписав ухвалений раніше парламентом законопроєкт №8371 "Про внесення змін до деяких законів України про діяльність релігійних організацій".

Документ дає громадам Української православної церкви дев'ять місяців, щоб розірвати зв'язки з Московським патріархатом. Закон набуває чинності за 30 днів після публікації.

Контекст:

УПЦ МП стверджує, що розірвала зв'язки з Москвою давно. У травні 2022 року, за три місяці після початку повномасштабного вторгнення, синод УПЦ "розглянув питання церковного життя, що виникли внаслідок військової агресії РФ проти України", і вніс зміни до статуту церкви, які, на думку синоду, "свідчать про повну самостійність і незалежність УПЦ". Тоді ж УПЦ МП засудила війну "як порушення божої заповіді "не убий" (із тексту до кінця не зрозуміло, чи засуджує УПЦ МП конкретно російську агресію, чи війну як таку) та "виразила незгоду" з керівником РПЦ Кирилом, який підтримав напад на Україну.

У грудні того самого року Держслужба з питань етнополітики та свободи слова провела експертизу оновленого статуту УПЦ МП і дійшла висновку, що ці зміни насправді нічого не змінюють, а формулювання у статуті про самостійність УПЦ МП практично дослівно повторюють фрази зі статуту РПЦ, де УПЦ досі вказано як її структурний підрозділ.