Зеленський відвідав борт американського есмінця Ross, який бере участь у навчаннях Sea Breeze

Зеленський (ліворуч на фото) спілкувався з командувачем 6-го флоту ВМС США віцеадміралом Юджином Блеком
Фото: president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський під час візиту до Одеси 4 липня побував на борту есмінця USS Ross, який бере участь у міжнародних військово-морських навчаннях Sea Breeze 2021. Про це повідомили в Офісі президента України.

Зеленський поспілкувався з командувачем 6-го флоту військово-морських сил США віцеадміралом Юджином Блеком. Главу держави ознайомили з устаткуванням та озброєнням судна, ідеться в повідомленні.

Президент назвав символічним те, що в один день святкують День ВМС України і День незалежності США.

"Я вважаю, що ці дві події пов'язані між собою. Адже сьогодні Україна відстоює свою незалежність, суверенітет і територіальну цілісність на сході. І ми віримо, що завдяки підтримці наших партнерів, Сполучених Штатів Америки, і на суші, і на воді, і в повітрі зможемо більш упевнено та успішно захищати нашу незалежність", – сказав Зеленський.

Президент висловив переконання, що навчання Sea Breeze є сигналом того, що Україна не залишається наодинці з агресією Росії. Блек зазначив, що для американських військових велика честь вітати на борту есмінця президента країни, яка бореться за свою незалежність.

Контекст:

Президент України 4 липня відвідав в Одесі заходи, присвячені Дню Військово-морських сил України. Він говорив про недопущення обмеження свободи судноплавства в Чорному морі та узурпацію суверенного права України як морської прибережної держави.

Sea Breeze – щорічні багатонаціональні морські навчання, до яких входять морський, наземний і повітряний компоненти. Їх проводять спільно Сполучені Штати та Україна в Чорноморському регіоні з 1997 року. Навчання Sea Breeze 2021 почалися 28 червня і триватимуть до 10 липня.

Цьогоріч у межах навчань у Чорному морі буде рекордна кількість учасників. Маневри стануть наймасштабнішими з 1997 року, говорив головнокомандувач ЗСУ генерал-полковник Руслан Хомчак.

Навчання складаються з чотирьох фаз: прибуття сил і розгортання пунктів управління, злагодження сил, активна фаза, підбиття підсумків навчань і згортання сил. Вони відбуватимуться в Одесі, Очакові, Дністровському лимані, на Кінбурнській косі, островах Зміїний і Первомайський, у дельті річки Дунай.

Росія закликала НАТО відмовитися від навчань через "агресивний характер" і "заохочення мілітаристських настроїв" України. Коли навчання все ж почали, російські військові заявили, що стежать за кораблями – учасниками Sea Breeze.