Зеленський відвідав військових на Донбасі, ЄСПЛ визнав законною обов'язкову вакцинацію. Головне за день

Зеленський поспілкувався з військовими в зоні ООС
Фото: president.gov.ua
"ГОРДОН" подає огляд подій четверга, 8 квітня.

***

Зеленський приїхав у зону ООС

Президент України Володимир Зеленський відвідав українських військових на Донбасі. В Офісі президента повідомили, що він поїхав у зону проведення операції Об'єднаних сил, щоб підтримати бойовий дух військовослужбовців.

Глава держави відвідав передові позиції, які розташовані за 80 м від противника, повідомили в ОПУ. Також він був на ділянці, де останнім часом було вбито чотирьох українських військових і поранено шістьох.

Зеленський поспілкувався з бійцями, вручив українським захисникам державні нагороди та подарунки.

Через загрозу миру на кордонах України в Київ терміново прилетів глава МЗС Польщі

Міністр закордонних справ Польщі Збігнєв Рау на запрошення Києва терміново прибув в Україну. Він зустрівся з главою українського МЗС Дмитром Кулебою.

Візит глави зовнішньополітичного відомства Польщі до Києва зумовлений загрозою миру на українських кордонах, зазначили у МЗС.

За підсумками зустрічі Рау запевнив, що підтримує Україну проти російської агресії та на шляху в НАТО. "Україна має право захищати себе", – сказав він.

Ситуацію в Україні обговорили Меркель і Путін телефоном

Канцлерка Німеччини Ангела Меркель і президент Росії Володимир Путін провели телефонну розмову, однією з тем якої було загострення на Донбасі.

Меркель закликала Путіна скоротити чисельність військ РФ на кордоні з Україною, щоб домогтися деескалації ситуації, глава Кремля звинуватив Україну у "провокаційних діях" і заявив про необхідність "налагодження прямого діалогу" між Києвом та бойовиками "ЛДНР".

Британське видання The Guardian зазначило, що цілі Росії, яка нарощує військову присутність біля кордонів з Україною, незрозумілі. Однак те, що відбувається, серйозніше, ніж просто демонстрація сили, ідеться в матеріалі газети.

ЄСПЛ визнав законною обов'язкову вакцинацію

Європейський суд із прав людини ухвалив рішення, що обов'язкова вакцинація є законною і може бути "необхідною в демократичних суспільствах". Рішення ухвалили за скаргою чеських сімей на примусову вакцинацію дітей, але в умовах пандемії коронавірусу воно може мати наслідки, що стосуються імунізації проти COVID-19, вважають експерти.

Зеленський підписав закон про референдум

Президент України підписав закон, який передбачає можливість проведення всеукраїнського референдуму на вимогу громадян.

Пошуки Чауса

Поки про місцеперебування українського екссудді-втікача Миколи Чауса, якого 3 квітня викрали в Кишиневі, нічого невідомо, але журналісти "Слідство.Інфо" і RISE Moldova випустили розслідування, із якого випливає, що до викрадення екссудді може бути причетною українська розвідка.