Зеленський уже визначився з кандидатурою на посаду міністра оборони на випадок відставки Тарана – Арахамія

Давид Арахамія не відкинув, що новим міністром оборони може стати його колега по фракції Ірина Верещук
Фото: sluga-narodu.com
Президент України Володимир Зеленський уже визначився з претендентом на посаду міністра оборони на випадок, якщо нинішній очільник оборонного відомства Андрій Таран піде у відставку.

Про це голова фракції "Слуга народу" у Верховній Раді Давид Арахамія заявив 22 жовтня, пише "Інтерфакс-Україна".

"Претенденти на посаду міністра оборони вже є, і є вже остаточне рішення президента, але не можу його ще озвучувати", – сказав він.

Арахамію запитали, чи може стати новою міністеркою оборони нардепка від "Слуги народу" Ірина Верещук. Парламентарій відповів: "Ми за рівність усіх громадян".

За його даними, питання відставки Тарана можуть розглянути протягом двох-трьох тижнів.

Контекст:

Уряд Дениса Шмигаля розпочав роботу у березні 2020 року.

6 вересня видання "Телеграф" із посиланням на свої джерела повідомило, що кілька українських міністрів можуть покинути свої посадиЗокрема, обговорюють відставку міністра оборони Андрія Тарана, міністерки соціальної політики Марини Лазебної, віцепрем'єр-міністра – міністра з питань стратегічних галузей промисловості України Олега Уруського, міністра розвитку громад і територій України Олексія Чернишова, а також міністра юстиції Дениса Малюськи.

У день подання заяви про відставку колишнього міністра внутрішніх справ Арсена Авакова 13 липня ЗМІ повідомили, що звільнення загрожує й іншим членам Кабміну. Називали імена Тарана, Малюськи, міністра охорони довкілля і природних ресурсів Романа Абрамовського, а також міністра культури Олександра Ткаченка. Арахамія спочатку спростував ці чутки, проте пізніше анонсував "щонайменше три-чотири кадрові рішення" у Кабміні восени.

Голова парламентської фракції "Голос" Ярослав Железняк повідомив, що у фракції "Слуга народу" вже є кандидатура на пост міністра оборони України.

Шмигаль 14 вересня заявив, що у нього немає претензій до членів Кабміну. Арахамія 8 жовтня сказав, що кадрові зміни у Кабміні можуть стосуватися трьох-п'яти осіб. Ці питання, за його словами, планували обговорювати найближчими тижнями.

Абрамовський 15 жовтня повідомив, що написав заяву про відставку.

Верещук говорила про свої амбіції стати очільницею Міноборони 12 жовтня. За словами нардепки, її кандидатуру вже обговорювали у фракції.

Верещук народилася 1979 року в Раві-Руській Жовківського району Львівської області. Навчалася у військовому інституті при Національному університеті "Львівська політехніка", на юридичному факультеті Львівського національного університету імені Івана Франка, а також у Національній академії державного управління при президенті України.

Після закінчення військового інституту п'ять років служила у Збройних силах України. У 2010–2015 роках Верещук обіймала посаду мера Рави-Руської. 2019 року стала народною депутаткою України.