Зеленський заявив про фактичне залучення Північної Кореї у війну проти України

Зеленський повідомив про отримання даних розвідок
Фото: president.gov.ua

Дані Служби зовнішньої розвідки України й Головного управління розвідки (ГУР) Міноборони свідчать про залучення у війну Північної Кореї на боці країни-агресора Росії. Про це у зверненні за підсумками 14 жовтня заявив президент України Володимир Зеленський, стенограму опублікувала його пресслужба.

"Провів ставку. Кілька питань. Серед головного була доповідь розвідок – Служби зовнішньої розвідки й ГУР щодо намірів росіян на осінь – зиму. Усе доволі детально. Фактично включення у війну Північної Кореї. Також – відносини Росії з деякими іншими країнами, які, на жаль, інвестують у затягування війни", – сказав президент.

Він зазначив, що йшлося також про зовнішню політику.

"Напрямок: наші відносини з партнерами й вірогідні кроки, які можуть допомогти нам оборонятися і попри все досягати результату. Я дякую розвідці, усім залученим спеціалістам за повну картину", – наголосив Зеленський.

За словами глави держави, він дав силам оборони, спецслужбам, уряду й дипломатам "конкретні завдання".

"Хоч би хто допомагав Росії, будемо реагувати так жорстко, як треба для захисту України. Буде й відповідна наша робота з партнерами, щоб російські наміри не спрацювали. І це можливо. Саме так і буде", – заявив Зеленський.

Контекст:

4 жовтня українські ЗМІ писали, що біля тимчасово окупованого Донецька внаслідок українського ракетного удару 3 жовтня загинуло понад 20 військовослужбовців, зокрема шестеро офіцерів із КНДР, які прибули для консультацій російських військових.

Генштаб ЗСУ повідомляв про ураження арсеналів у РФ, на яких зберігали, зокрема, і північнокорейські ракети (у Брянській і Тверській областях).

Співрозмовники The Guardian вважають, що участь у війні дає Північній Кореї шанс випробувати зброю, здобути бойовий досвід для своїх військ і зміцнити свої позиції як міжнародного союзника. Саме набуття досвіду й випробування зброї могли стати мотивацією для рішення лідера КНДР Кім Чен Ина скерувати війська на війну в Україні, сказав AFP професор Інституту далекосхідних досліджень у Сеулі Лім Иль Чхоль.

8 жовтня міністр оборони Південної Кореї Кім Йон Хьон заявив, що Північна Корея, імовірно, скерує якусь частину своїх регулярних збройних сил в Україну для підтримки РФ.

11 жовтня The Washington Post написала, що кілька тисяч солдатів із КНДР проходять підготовку в Росії, а до кінця року їх можуть перекинути на фронт в Україні. Північнокорейські офіцери начебто вже перебувають на окупованій РФ території України для спостереження за російськими військами й вивчення поля бою.

13 жовтня Зеленський звернув увагу на нарощування "союзництва між Росією й такими режимами, як у Північній Кореї". "Це вже не просто про передання зброї. Це фактично про передання людей із Північної Кореї до військових сил окупанта", – сказав президент України.