Зеленський заявив, що система електронного декларування в Україні працюватиме

Зеленський: Потрібно дуже детально опрацювати всю проблематику, яку ми, на жаль, отримали після рішення КСУ

Фото: president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський заявив, що законопроєкти для поновлення роботи системи електронного декларування потрібно підготувати і скерувати до Верховної Ради як невідкладні.

Президент України Володимир Зеленський під час термінового закритого засідання Ради національної безпеки і оборони заявив, що система електронного декларування працюватиме, незважаючи на рішення Конституційного Суду. Про це 29 жовтня повідомляє пресслужба Офісу президента.

Глава держави наголосив на необхідності термінової реакції на ситуацію, яка склалася після ухвалення Конституційним Судом рішення про антикорупційну інфраструктуру України.

отрібно дуже детально опрацювати всю проблематику, яку ми, на жаль, отримали після рішення Конституційного Суду. Одразу скажу про головне, щоб ні в кого не було навіть найменшого сумніву – система електронного декларування в Україні буде працювати. Законопроєкти для її поновлення мають бути підготовлені й направлені до Верховної Ради як невідкладні", – підкреслив Зеленський.

27 жовтня Конституційний Суд скасував частину положень антикорупційних законів і вказав, що встановлення кримінальної відповідальності за декларування свідомо недостовірних даних, а також умисне неподання декларацій є надмірним покаранням за скоєння таких правопорушень.

Національне агентство з питань запобігання корупції у зв'язку з рішенням КСУ закрило доступ до реєстру електронних декларацій і зупинило їх перевірку, зберігання та оприлюднення. Голова агентства назвав рішення КСУ "нищівною поразкою антикорупційної реформи". НАЗК заявило, що реєстр електронних декларацій не працюватиме доти, доки Верховна Рада не ухвалить нового закону, який дасть НАЗК можливість відкривати таку інформацію.

У НАЗК вважають, що судді КСУ ухвалили рішення про неконституційність кримінальної відповідальності за недостовірне декларування у власних інтересах, оскільки в деклараціях двох із них агентство раніше виявило ознаки подання неправдивої інформації.

Посли країн "Великої сімки" висловили занепокоєння щодо ймовірного скасування антикорупційних реформ в Україні. "Було досягнуто вже такого значного прогресу, Україна не має повертатися в минуле", – зазначили дипломати у спільній заяві.

У ЄС вважають підставою для зупинення безвізового режиму з Україною рішення КСУ, написав у листі віцепрем'єр-міністерці з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ользі Стефанішиній посол України при ЄС Микола Точицький.