Зеленський закликав НАТО ухвалити політичне рішення щодо алгоритму приєднання України до Альянсу

Зеленський заявив, що Україна стане 33-м членом НАТО
Фото: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine / Facebook
На саміті НАТО у Вільнюсі країнам Альянсу варто домовитися про алгоритм вступу в НАТО України. Про це 3 травня у Фінляндії на спільній пресконференції учасників саміту країн Північної Європи заявив президент України Володимир Зеленський, трансляцію вів у YouTube Офіс президента України.

"Я щиро бажаю Швеції завершити шлях до членства в НАТО якомога швидше. Разом із вами НАТО складатиметься з 32 членів, а Україна стане 33-м членом. Ми розуміємо, що під час агресії не буде можливим Україні приєднатися до Альянсу, але немає проблем і перешкод ухвалити політичне рішення щодо алгоритму нашого приєднання до НАТО", – сказав він.

Президент України подякував партнерам за їхню готовність підтримувати оборону України проти російської агресії.

"Ми маємо навчити і привчити Москву поважати міжнародно визнані державні кордони, і якщо ми це зробимо зараз – ми зробимо це назавжди. І ми це дійсно зробимо", – заявив Зеленський.

Саміт НАТО у Вільнюсі відбудеться в липні 2023 року.

Контекст:

Україна активізувала співпрацю з НАТО у 2014 році на тлі окупації Криму Росією і збройного конфлікту на Донбасі. Курс на вступ в Альянс зафіксовано в Конституції України.

У 2018 році НАТО визнав за Україною статус країни-аспіранта – кандидата на членство в Альянсі, 2020-го Україна набула статусу партнера розширених можливостей.

14 червня 2021 року в Брюсселі відбувся саміт НАТО, у підсумковому комюніке якого зазначали, що Альянс підтримує входження України в НАТО.

30 вересня 2022 року – після того, як президент РФ Володимир Путін оголосив про анексію окупованої території України, – Зеленський повідомив, що Україна подає заявку в НАТО за прискореною процедурою.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що попередньою умовою для початку переговорів про членство України в НАТО має стати її перемога і в цьому їй допомагають члени Альянсу.