Зеленський затвердив санкції РНБО щодо шістьох громадян РФ, які використовують документи громадян України

Зеленський затвердив рішення, ухвалене РНБО того самого дня
Фото: Zelenskiy / Official / Telegram

30 грудня президент України Володимир Зеленський підписав указ №877, який вводить у дію ухвалене того самого дня рішення Ради національної безпеки і оборони (РНБО) "Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)". Документ опублікували на сайті глави держави.

Згідно з текстом, РНБО вирішила занести в санкційний список шість фізичних осіб строком на п'ять років.

Йдеться про людей, які мають громадянство країни-агресора Росії, але, за даними української влади, можуть використовувати документи громадян України.

Єгор Буркін "може використовувати документи, оформлені на ім'я Левченка Єгора", Андрій Амірханян – на ім'я Андрія Лемішка, Артем Градопольцев і Денис Кліпов – отримали українське посвідчення біженця, Тимур Галямов – може користуватися документом на ім'я українця Артема Халікова, а Альберт Сафіханов – на ім'я Роберта Будаєва.

За даними РНБО, дехто зі згаданих осіб користуються й документами інших країн: Молдови, Литви, Білорусі.

Контекст:

Україна вперше ввела санкції проти компаній і громадян, причетних до російської агресії, у 2015 році – за рік після того, як аналогічні заходи ввели США та ЄС. Відтоді українські й міжнародні санкції багаторазово розширювали і продовжували.

Попередній санкційний пакет від РНБО Зеленський підписав 23 грудня 2023 року, затвердивши санкції щодо 134 юридичних і 51 фізичної особи.