Зеленський збирає нараду через протести підприємців – Подоляк

Зеленський відреагував на проблему з касовими апаратами
Фото: Офіс Президента України / Facebook

Президент України Володимир Зеленський здивувався, чому народні депутати України не розв'язують проблеми введення касових апаратів для фізосіб-підприємців, повідомив радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк.

Президент України Володимир Зеленський вкрай здивований, чому фізособам-підприємцям не можуть чітко пояснити цікаву для них проблему обов'язкового введення касових апаратів, тому в Офісі президента мають намір простежити за цією ситуацією, заявив 18 листопада в коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк.

За його словами, Зеленський, реагуючи на "дивну нездатність депутатів знайти оптимальне рішення протягом декількох місяців", вирішив частково взяти на себе ведення цієї проблеми.

"Президент хоче отримати аргументи всіх сторін і більш глибоко вивчити проблематику. Сьогодні президент екстрено вирішив провести відповідний селектор й отримати ґрунтовні коментарі від усіх зацікавлених сторін", – вказав Подоляк.

Він додав, що цією темою займається і керівник Офісу президента Андрій Єрмак.

Подоляк вважає, що парламенту потрібно знайти рішення, яке врахує інтереси держави й усіх платників податків, зокрема підприємців, які протестують.

"Цей конфлікт явно затягнувся і явно переходить зі сфери економічного діалогу у сферу чистої спекулятивної політики", – сказав він.

Удень 17 листопада в Києві підприємці зібралися на акцію протесту "Право на працю". Вони виступили проти введення касових апаратів і карантинних обмежень. Під час акції сталися сутички між підприємцями і силовиками. Сутички спалахнули з новою силою ввечері після того, як депутати не підтримали законопроєкт №4313-д про відтермінування введення касових апаратів для фізосіб-підприємців (ФОП). Протестувальники спробували прорватися до будівлі Ради, але їх не пропустили силовики.

Верховна Рада 20 вересня 2019 року ухвалила законопроєкт, який дозволяє використовувати програмні реєстратори розрахункових операцій (РРО) поряд із традиційними, а також зобов'язує фізосіб-підприємців використовувати РРО. Водночас введення програмних РРО не торкнулося фізосіб, а також фізосіб-підприємців, які перебувають у першій групі оподаткування. 17 грудня його підписав президент України Володимир Зеленський.

Норма про застосування РРО фізособами-підприємцями із другої до четвертої групи, а також усіма ФОП із "групи ризику" (інтернет-магазини; кур'єрські служби; реалізатори складної побутової техніки й електроніки, на яку видають гарантію; продавці ювелірних виробів, запчастин, уживаних товарів; ресторани, кафе; туристичні агентства, готелі, послуги з бронювання) має набути чинності з 1 січня наступного року. Із 1 квітня 2022 року використовувати РРО мають усі групи ФОП, окрім першої.

Законопроєкт №4313 пропонує відтермінувати введення обов'язкового застосування РРО та програмних РРО для платників єдиного податку із другої до четвертої групи до 1 січня 2022 року. Цей проєкт закону 4 листопада парламент передав на доопрацювання.